Svartvinbärsbalsamico till goda ostar
Har man ingen krämig balsamico på flaska så går det fint att göra sitt eget hopkok. Jag gjorde ett experiment i våras till en fest jag fixade och det blev riktigt gott, dessutom håller "geggan" i kylen om det nu råkar bli något över. Doppa hårdosten eller ringla över en gräddig Gorgonzola, mumsig Caprin eller mjuk Brie......oj nu blev jag ostsugen trots att jag ätit alldeles för mycket av svärmors köttfärspaj till middag.
Frida min yngsta gullis har bjudit på "gofika" som hon bakat och grejat med...jag har bara svårt att förstå att hon fyller 21 i dag ......
BALSAMICO
2 dl svartvinbärssaft
1,5 dl balsamvinäger, jag hade en med svartvinbärssmak
2 msk honung
♥ Blanda allt och låt det småputtra i ca 20-30 minuter.
♥ Om balsamicon är för tjock när den stått i kylen så rör bara i en gnutta saft !
Gumbo, en mumsig gryta
Jag är med och tävlar om fina vinglas hos Jennie på Kalasgott och eftersom jag övar på vin så hoppas jag att de där glasen snart är mina! Här får ni min Gumbo, ja hela inlägget i repris och ni är väl hyggliga och håller en tumme för mig? :)
När det blev både kräftor och räkor över efter fredagkvällens kalas så tänkte jag Gumbo, nu är det dags för den gamla grytsoppan från Lousiana som jag bara läst om men aldrig lagat! Det är lite som pytt i panna man tager vad man haver, visslar en stump och rör om i grytan. Jag trodde att det skulle bli gott men inte sååå gott, det blev inga rester om jag säger så och det kommer att bli repris.
Här på Taffel kan man få en Gumbolektion!
Gumbo a´la Albybyn 6 port
2 kycklingfileér
3 bratwurstkorvar
0,5 kg räkor med skal
15 kokta kräftor
1 paprika
2 lökar
3 klyftor vitlök
2 färska chili
1 stjälk selleri
1 burk majs
1 fp passerade tomater
5 dl buljong, tog lite fisk och lite höns
1 dl hackad timjan och oregano
1/2 citron, saften från den
1 msk paprikapulver
maizena till redning för i mina skåp finns varken okra eller filépulver
salt och peppar
olja till stekning
1. Bryn kycklingen och krydda den rejält med salt, peppar och paprikapulver.
2. Bryn korven och alla grönsakerna i omgångar och lägg allt i en gryta.
3. Tippa i tomater, buljong och låt allt puttra ihop. (Jag lät kräfthuvudena koka med några minuter och tog sedan upp dom)
4. Lägg i de rensade räkorna, kräftköttet och majsen.
5. Låt allt bli varmt och smaka av med, citron, kryddor och örter.
Det passar fint med kokt ris till tycker jag och något gott bröd!
Squash med ost och bacon
Om jag ska berätta om min helg så har jag varit med om en helt fantastisk upplevelse och en mardrömslik . Det fantastiska var konserten med Sarek i Torps kyrka då vi körade och det bara kändes underbart (vi saknade dock Göran Månsson som inte kunde vara med :(
Det vidriga var när mobilen ringde och väckte mig 00.41 på lördagnatt och det var från polisen.....hon talade om att samtalet gällde ett av mina barn...... var misstänkt för kokainsmuggling och att vi skulle veta att en husrannsakan i vår bostad snart skulle genomföras......alltså jag nästan dog.....när jag frågar efter namnet på mitt barn så får hon inte säga det.......jag försöker säga att hon ringt fel och hon kollar igen mitt namn och adress men ändrar nu efternamn??? efter en stund blir hon tyst och ursäktar sig att hon nog ringt fel och att vi poliser kan vara lite virriga ibland......och där sitter jag som tappat talförmågan och tårarna rinner.....och säger tack av allt man kan säga.....
Alla måste få göra fel för det gör vi alla på våra jobb ibland men borde man inte kolla liiiiite bättre innan man ringer folk mitt i natten?
Ja det här var ju så långt ifrån mat det bara går men ni ska få ett gott tillbehör, förrätt eller kvällstugg om ni hör till dom som har många squash som vill bli uppätna, mina har redan blivit det!
SQUASH MED OST OCH BACON
squash/zucchini i cm tjocka skivor
ostbit på varje skiva, chevré, präst , västerbotten......
1 skiva bacon/luftorkad skinka att vira runt
smör till stekning
1. Stek squashen snabbt i het panna så den får färg.
2. Lägg en ostbit på varje och snurra runt med skarven nedåt.
3. Grilla i ugnen på högsta heat tills baconet fått färg och osten smält!
Älgskavsgryta med lök och svamp
Årets svamp hamnade i kvällens middag och nu har jag plockat så mycket rödgul trumpetsvamp så jag tror jag klarar mig.....kanske. Jag blev skitsur idag när mitt trattisställe inte var något trattisställe utan ett kalhygge.....men vi åkte vidare till mitt dåliga trumpetställe som i år var ett bra trumpetställe och då försvann surtanten!
ÄLGSKAVSGRYTA
5 hg älgskav från en stek eller fin grytbit
1 stor lök
1 klyfta vitlök
2 msk tomatpuré
1 stor näve torkad svamp eller 5 dl färsk
2 dl kraftig buljong, gärna svampbuljongtärning
4 dl grädde/creme fraiche
8-10 krossade enbär
1 msk messmör/gelé/svartvinbärssaft
1/2 msk soya
maizena+vatten till redning
salt och peppar
1. Skav av lövtunna köttflagor från en stek som legat framme ca 2-3 timmar.
2. Hacka lök och vitlök, blötlägg den torkade svampen eller dela den färska.
3. När köttet blivit rumstemp. så stek det hastigt i smör, krydda och lägg över i en gryta.
4. Krama ur svampen och fräs den i smör, låt lök och vitlök fräsa med på slutet .
5. Tippa svampfräset i grytan tillsammans med buljong, grädde, tomatpuré, enbär, något sött, soya och lite redning.
6. Låt grytan koka upp och ställ åt sidan så smakerna får gojsa till sig.
7. Låt inte den här grytan koka så mycket för har du otur kan det bli segt men har du gott om tid så är det inga problem!
Dagens skörd av svamp och de här trivs ju där det är surt.....
.....och det gjorde visst Kattis också!
Här kommer några flera av mina älgrecept.
ÄLGGRYTA MED KANTARELLER
ÄLGRULLADER
KÖTTFÄRSRULLE MED OST OCH BACON
Räksås till pasta
Här slog jag på ugnen och tänkte göra en äppelpannkaka men inte ser det här speciellt pannkakslikt ut? Ibland tänker hjärnan en sak och kroppen gör en annan........kanske inte bara ibland heller för nu när jag slog på datorn så skulle jag skriva en grej till jobbet och hokuspokus så knappar jag på bloggen istället....nu är det skärpning!!!!!
RÄKSÅS
2 hg skalade räkor/ 1 burk räkor i lag
1 paprika
1 liten zucchini
3 salladslökar eller i dma purjolök
1 klyfta vitlök
2 msk tomatpuré
1/2-1 tsk sambal
2,5 dl grädde eller creme fraiche
50-100g färskost/mjukost av något slag
1 msk olivolja
salt och peppar
(maizena om du vill ha tjock sås)
1. Dela grönsakerna i bitar och fräs först zucchinin i het olja så den får färg och sedan paprika, vitlök och salladslök.
2. Låt tomatpurén och sambal fräsa med, krydda.
3. Tippa i grädden och låt såsen koka upp tillsammans med osten.
4. När såsen puttrat någon minut så låt räkorna hoppa med i såsen och bli varma.
Mississippi mudpie....
...ja eller en kladdkakepaj med flera lager.
Nu har jag kravlat mig upp ur sängen och tack och lov är jag på uppgång! Känns som det var en evighet sedan jag var såhär för en förkylning. Nu hittade jag ett färdigt nästan bortglömt inlägg här (mycket praktiskt eftersom jag bara ätit soppa och microvärmd korv de senaste dagarna) och det här åt vi sist vi var i fjällen, ingen vild meny alls utan mer en Cajun/Lousianna/Usa meny.
Kycklingvingar till förrätt....
... med barbequesås, grönsaker, chips och dipp!
Gumbo till varmrätt!
7-layer bars som extra sötsak!
Det ser ut som ett långt och jobbigt recept kanske men det stämmer inte, det tar bara lite extra tid när de olika lagren ska kallna.
Tror ni pajen var mäktig?? Japp det var den.
Receptet hittade jag HÄR
MISSISSIPPI MUD PIE
Botten:
300g digestivekex
75 g smält smör
Chokladfyllning:
85 g mörk choklad
85g smör
2 ägg
85 g muscovadosocker
1 dl grädde
Fudgesås på toppen:
150 g mörk choklad
1,5 dl grädde
3 msk sirap
170g florsocker
Botten:
1. Kör kexen i en matberedare och blanda i det smälta smöret.
2. Tryck ut smulet i en pajform ca 23 cm och låt den stå kallt i 10 minuter.
Chokladfyllningen:
1. Smält choklad och smör i vattenbad.
2. Vispa ägg och muscovadosockret i 5-6 minuter.
3. Blanda smör och chokladsmeten med äggvispet och grädden.
4. Häll smeten över den kylda kexbottnen och grädda i ca 40 minuter i 180°.
5. Låt nu kakan kallna helt.
Fudgesås på toppen:
1. Smält allt i en kastrull tills smeten är slät och glansig.
2. Låt såsen kallna i 5 minuter och bred sedan ut den över den kalla kakan.
3. Nu vill kakan stå kallt (igen!!!) och stelna till.
Kom ihåg att en chokladtårta är godast att äta om den inte är kylskåpskall och glöm för allt i världen inte den stora gräddklicken!
Nu har jag kravlat mig upp ur sängen och tack och lov är jag på uppgång! Känns som det var en evighet sedan jag var såhär för en förkylning. Nu hittade jag ett färdigt nästan bortglömt inlägg här (mycket praktiskt eftersom jag bara ätit soppa och microvärmd korv de senaste dagarna) och det här åt vi sist vi var i fjällen, ingen vild meny alls utan mer en Cajun/Lousianna/Usa meny.
Kycklingvingar till förrätt....
... med barbequesås, grönsaker, chips och dipp!
Gumbo till varmrätt!
7-layer bars som extra sötsak!
Det ser ut som ett långt och jobbigt recept kanske men det stämmer inte, det tar bara lite extra tid när de olika lagren ska kallna.
Tror ni pajen var mäktig?? Japp det var den.
Receptet hittade jag HÄR
MISSISSIPPI MUD PIE
Botten:
300g digestivekex
75 g smält smör
Chokladfyllning:
85 g mörk choklad
85g smör
2 ägg
85 g muscovadosocker
1 dl grädde
Fudgesås på toppen:
150 g mörk choklad
1,5 dl grädde
3 msk sirap
170g florsocker
Botten:
1. Kör kexen i en matberedare och blanda i det smälta smöret.
2. Tryck ut smulet i en pajform ca 23 cm och låt den stå kallt i 10 minuter.
Chokladfyllningen:
1. Smält choklad och smör i vattenbad.
2. Vispa ägg och muscovadosockret i 5-6 minuter.
3. Blanda smör och chokladsmeten med äggvispet och grädden.
4. Häll smeten över den kylda kexbottnen och grädda i ca 40 minuter i 180°.
5. Låt nu kakan kallna helt.
Fudgesås på toppen:
1. Smält allt i en kastrull tills smeten är slät och glansig.
2. Låt såsen kallna i 5 minuter och bred sedan ut den över den kalla kakan.
3. Nu vill kakan stå kallt (igen!!!) och stelna till.
Kom ihåg att en chokladtårta är godast att äta om den inte är kylskåpskall och glöm för allt i världen inte den stora gräddklicken!
Marinerad zucchini....eller squash
...fick ju höra av en språkbegåvad kompis att jag uttalar zucchini fel:). Det ska uttalas sukini inte sutjini som jag alltid sagt och eftersom jag vet att hon har rätt så sa jag istället
-Kom får du se vilka fina squash jag har fått :))
Det här blev ytterligare ett litet plock som vi åt häromkvällen tillsammans med ostar, korv och skinkor i världens mysigaste jordkällare när vi firade världens mysigaste Ulla. Tyvärr blev bilderna dimmiga trots att vi inte var det och jordkällaren var ingen jordkällare utan hela rummet var som ett murat valv.....öppen spis i ett hörn....massor av ljus och helt fantastiskt!
MARINERAD ZUCCHINI
2 små zucchini
1/2 dl hackad persilja
1 klyfta vitlök
1/2 citron, saft och skal
1/2 dl olivolja
salt och peppar
smör
1. Skiva zucchinin, stek den hastigt i smör och krydda.
2. Blanda det övriga och slå över zucchinin, servera varmt, kallt eller ljummet.
Nu ska jag dra i mig en rejäl dos med svartvinbär och se om förkylningen också drar........l
Pesto
Jag har mixat ihop en pesto av min basilika, det här blev ingen stor sats men den ska ätas ikväll tillsammans med lite italienskt småplock. Annars är det ju gott att röra ner i nykokt pasta! Det ska väl vara pinjenötter i en riktig pesto men jag hade bara hasselnötter och det blev gott det med.
PESTO
1 kruka basilika (typ 5 dl blad)
1 klyfta vitlök
2 msk nötter
1-1,5 dl olivolja
1 dl riven stark ost
salt och peppar
1. Blanda basilika, vitlök, nötter och lite av oljan i en mixer eller mortel om du har muskler.
2. Rör i ost och mera olja tills du får den konsistens du vill ha.
3. Smaka av med kryddor.
Anna och Frida är hemma och bakar bullar i mitt kök och sedan blir det mysfika i solen på altanen, mysig lördag tycker jag.
Jag önskar er alla en riktigt trevlig helg!
Pastasås med grönsaker och bacon
Det blir inte alltid som man tänkt sig i köket eller hur? När jag kom hem från jobbet och gick ut i landet och hämtade grönsaker så var tanken att jag skulle göra en gratäng av allt grönt......det bidde ingen gratäng utan det bidde en enkel och snabb sås som var klar lika fort som spagettin! Ta bort baconet om du vill ha en veggosås.
PASTASÅS MED GRÖNSAKER OCH BACON 3-4 port
1-2 morötter
1 palsternacka
1 liten lök
1 liten zucchini
2 klyftor vitlök
3 salladslökar/1 dm purjolök
1 paket bacon
1 burk krossade tomater
1 näve färsk basilika/1 msk torkad
pastavatten
svartpeppar och en gnutta salt
2 msk olja
1. Skär morötter och palsternacka fint och börja att mjuka på det i pannan med olja.
2. Skär sedan resten av grönsakerna och baconet i bitar och låt allt fräsa ihop i pannan.
3. Tippa sedan i tomater, basilika och späd med vattnet från pastan tills du får en lagom tjock sås.
4. Låt såsen puttra ihop och smaka av med kryddor, servera med pasta och riven ost!
Gulashsoppa, en av mina favoritsoppor!
Det här är en soppa som jag aldrig tröttnar på och den fick följa med på förra helgens fjällvandring. Jag lagade den i förväg, frös in den i tjocka plastpåsar och sedan värmde vi den bara när det blev matdags.
Det blir aldrig att jag gör exakt lika när jag lagar men jag har för det mesta i både potatis och morötter. Har man tacorester så är det allra enklast för då kan det mesta åka med utom gurkan och salladen då.
Creme fraiche på toppen är ett måste och då kan du krydda rejält med chili också!
Här kommer några av mina gulashrecept!
Soppa nr 1.
Soppa nr 2 med tacofärs/köttrester
Soppa nr 3 en stor laddning med grytbitar
Soppa nr 4 Olles gulashsoppa
Visst är det vackert i fjällen fast solen inte skiner?
Chili con korv såhär på freda´n
Först tänkte jag pytt i panna men eftersom vi åt det på skolan idag så blev det pytt med vita bönor istället. Kylskåpsrensning kan det också kallas. Jag fick två ripor av Olle alldeles nyss och nu ligger bröstbitarna i frysen och skroven kokar på spisen, tur att ingen mästerstyckare såg när jag gick löst med kniven! Det var också tur att ingen såg när jag gjorde majonäs förrut i en för liten bunke som började leva sitt eget liv och all majjo hamnade på mig och i köket. Bara att dra en ramsa och börja om......
CHILI CON KORV 2-3 port
2 starka korvar
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1/2 gul paprika
1 lök
2 klyftor vitlök
1/2 chili eller torkade flakes
1/2 msk spiskummin
1 burk vita bönor i tomatsås
1/2 dl tomatpuré
1 tsk sambal
1,5 dl vatten
salt och peppar
2 msk olja
creme fraiche och tacochips ska det vara till!
1. Hacka och fräs alla grönsakerna i oljan och krydda med sambal.
2. Tippa i vita bönorna, tomatpurén och vattnet.
3. Låt allt puttra ihop och smaka av med mera "krydderier"
Ha nu en riktigt trevlig helg mina bloggvänner för det ska jag ha!
Kräftsoppa på fjället och middag på Strandgården
Den här soppan gjorde vi på fjället i helgen, jättegod och så enkel (särskilt när jag satte alla andra i jobb:))
KRÄFTSOPPA ca 4 port
1 ask kräftstjärtar (170 g)
2-3 rivna morötter
400g kräftost
5 dl vatten
3 dl creme fraiche eller grädde
1 fiskbuljongtärning
1 dl dill
1-2 rivna vitlöksklyftor
peppar
tippa i litet spad om du vill ha mer sälta, ja jag vet att det kryllar av E-nummer i den men det kompenseras av fjälluften!
maizena om du vill ha soppan tjock
♥ Rör ihop allt i en kastrull på Trangiaköket och låt det koka upp, lätt va? Ja det funkar ju med en vanlig kastrull i köket också.
Halva gänget på väg mot Svansjön.
Nu är vi uppe på Vättafjället och spanar mot Norge.
Matdags och kräftorna ligger i kåsorna och väntar på varma soppan.
Här vaktar mannen första omgången av soppa.
På kvällen var vi i Fjällnäs och åt på Strandgården, ett mysigt ställe med god mat och trevlig personal!
Inte gjorde det något att vi fick soppa till förrätt med pilgrimsmussla och jätteräka.
Renfilé med murkelsås och rårörda lingon, kalasgott! Det här ska jag äta fler gånger.
Hjortron till efterrätt tillsammans med en god vaniljglass.