Ottolenghi, vilken kokbok!
Jag har fått världens finaste present idag! Vem kunde tro att jag skulle få en helt fantastisk signerad kokbok från London på Fridas bandymatch i Fränsta? Tack snälla snälla Sven-Gunnar som är sockerbagare på Ottolenghi och skickade boken med sin brorsa Pär. Om du kommer hem till Sverige till sommaren så blir det middag på Näset och självklart något ur boken! Du får förlåta mig Frida men jag kunde inte låta bli att öppna paketet och när du inte var på planen så hamnade jag i boken!
Det är recept och bilder som jag bara ÄLSKAR! Kolla in på hemsidan !
Vi bjöd mannens föräldrar och min mamma på middag idag och det här åt vi.
Skärvångenostar, svartvinbärsmarmelad och rågkex
Boef Bourgignon, potatis och broccoli
Nöt och chokladmaräng med hallon, blåbär och grädde
Recepten finns på bloggen redan.
Nu ska jag lägga mig och läsa kokboken!
En fransk vanlig gryta .....
BÖFF BÅRGÅNJÅNG eller hur uttalas det?
900g nötkött (hade ingen ko så ni får gissa vad det blev?)
175g rökt fläsk (jag tog hejkon bejkon)
1 morot
1 purjolök
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
5 dl buljong
3,5 dl rödvin
2 lagerblad
2 kvistar timjan
2 kvistar persilja
knyt ihop örterna runt en selleristjälk
12 steklökar
12 färska champinjoner
salt, peppar
hackad persilja till garnering
smör /olja till stekning
Dela kött och fläsk i bitar.
Stek fläsket knaprigt och ta upp det ur grytan.
Bryn köttet i smör, salta och peppra och ta också upp det ur grytan. (lät tjatigt det här)
Dela morot och lökar fräs i smör och rör i mjölet.
Tillsätt tomatpuré, vin, buljong och örterna och låt allt koka upp.
Sätt grytan i ugnen i 150° i ca 2 timmar, späd om det behövs .
Fräs svamp och lök i smör så att de får lite färg.
Lägg det i grytan och låt den vara i ugnen i 30 minuter till.
Garnera med persilja.
Nu har den puttrat klart och står i snön på kylning!
Det här blir middag imorgon. I kokboken stod det att man skulle servera med baguetter men jag tror nog det blir kokta pärer också fast det inte är lika franskt!
Jag pratade nyss med mamma och hon hade gjort semlor och vad tror ni jag har på jäsning i köket nu då? Jag har inte ätit en enda semla än. Det passar med något gott ikväll eftersom vi åt veckans ihopskrap till middag och de andra i familjen är och tränar. Min träning blir ikväll att tugga och titta när andra dansar!
Älgarna ska vara i frysen!
Trots allt så blev det älgbiffar till middag, jag rörde ner senap och tomatpuré och de blev helt ok.
ÄLGBIFFAR
5 hg älgfärs eller den färs du har
1 dl grädde
1/2 dl havregryn
1 liten riven lök
1 msk tomatpuré
1 msk dijonsenap
1 tsk salt
1 nypa chiliflakes
rejält med nymalen vit och svartpeppar
smör att steka i
Blanda allt utom färsen och låt det stå några minuter.
Rör i färsen och blanda allt noga.
Rulla bollar, platta till och stek biffarna i smör.
CHAMPINJONSÅS
2,5 hg champinjoner
2 msk smör
1-2 msk mjöl
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
1 svampbuljongtärning
1 tsk soya
1 tsk balsamvinäger
nymalen vitpeppar
Skiva svampen och stek den i smöret.
Pudra över mjölet, rör om och späd pö om pö med vätskan.
Smaka av med det övriga och låt såsen puttra ihop några minuter.
Varför hade jag inte i persilja!?
CHAMPINJONHATTAR
3 stora svampar
1 /5 röd paprika
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
salt, peppar
cheddarost
Tre av svamparna var så stora så jag hackade "fötterna", vitlöken och paprikan och fräste allt i pannan.
Fyllde svamparna, lade mycket ost på och skjutsade in de i ugnen i 225° i 8-10 minuter.
Det kändes lite onödigt att dra igång ugnen för 3 champinjoner men ibland vill jag vara onödig!
Rårakor med morot
Oftast river jag bara potatis i en tjockare pannkakssmet och gör raggmunkar (receptet finns på bloggen)men idag blev det rårakor. Det brukar för det mesta bara vara riven saltad potatis som steks till små plättar men jag rörde ner morot, en gnutta lök och ägg också. Bacon, skinka eller kassler måste det vara till och så klart lingonsylt.
RÅRAKOR 2-3 port
400g potatis
1 morot
1 liten lök
2 små ägg
3/4 tsk salt
nymalen vitpeppar
smör till stekning
1-2 paket bacon
Skala och riv grönsakerna fint för hand eller i matberedare.
Rör ned äggen och kryddorna och blanda noga allt.
Stek de i smör och smeta ut med en sked så du får tunna små plättar.
Det bildas vätska av äggen och potatisen så blanda och rör i smeten innan du steker.
Nöt och chokladmarängbottnar
Jag hade lite nötter och mörk choklad så jag googlade på det och hittade det här receptet på Icakuriren
Imorgon ska jag ha friluftsdag med klass 6 och de är så gulliga så de ska få bullar som jag nyss bakat.
Stora bullar går fort och baka det, 27 stycken blev det på 1 liter!
"Gokaka"....
har jag bakat eller gruskaka då efter det att jag tappade hela långpannan upp och ned i tjejernas fotbollscafé. Sonen är på till Vemdalen på Ski week med några kompisar så jag skickade kakan med dom.
Det här receptet har jag fått av Åsa Karström i Östavall och jag tror att alla gillar den här kakan.
Jag har sett ett liknande recept och då kallas kakan för ryttarkaka.
Den blir däremot aldrig lika från gång till gång men det beror nog kanske på mig det.
Jag brukar nog ha mera fett i kakan än vad som står men ni får trixa på själva,jag lovar att den är god!
Chokladkokoskaka
5 dl socker
5 dl mjöl
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
2 tsk vanilj
2 dl mjölk
150 g smällt smör
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret och blanda i mjölken.
Vispa ägg och socker.
Blanda alla torra saker.
Pytsa omväxlande i mjöl och mjölkblandningen i äggvispet.
Smörj en långpanna och banka runt lite mjöl.
Tippa sedan i smeten och grädda i ca. 25 minuter.
Topping
50 g smör
1 dl grädde
3 dl sirap (ibland byter jag lite av sirapen mot socker)
100g kokos
75g mörk blockchoklad eller chokladsås på tub
Låt allt utom chokladen koka ihop några minuter så att det blir lite "simmigt".
Bred ut toppingen över kakan när den är gräddad .
Jag brukar ställa långpannan högt upp och dra på grillen tills toppingen fått färg.
Men det går inte att göra några längre utflykter för det bränns lätt.
När kakan svalnat lite så skär den i bitar.
Smält chokladen och ringla den över kakan.
Idag har jag tagit bort julen och det är det värsta jag vet. Jag vill ha kvar allt det mysiga, röda och varma så länge det bara går, förstår inte alla som blir trött på det. De rödrutiga gardinerna i köket får hänga bara liiiite till.
Kycklingsallad, plundring och äntligen seger!
Jag hade kollat in något gott hos Anna som jag tänkte till middag, en varm sallad. Jag missade flera av ingredienserna när jag vi skulle snabbhandla på hemvägen så det blev en vanlig sallad istället.
SEGERSALLAD
1 grillad kyckling i bitar
2-3 hg räkor med skal
1 ask körsbärstomater
1 avokado
1 mango
8 små champinjoner
1/2 gurka
1/2 dl buljong från kucklan
1 msk sweet chilisås
saften av 1/2 citron
salt, svartpeppar
Skär grönsaker och frukt i bitar och klyftor och blanda med kycklingbitar och räkor.
Jag tog en skvätt buljong och blandade med sweet chili och citron och tippade över.
Rödlök hade varit gott i men det gillar inte Frida så hon fick bestämma eftersom hon pytsade in ett mål idag!
Några bilder från dagen.
Det hade varit kul med fler matchbilder men dom sprang ju hela tiden!
Korvstroganoff med paprika och chili
Det blir extra gott om du smular i buljong/fond och du hoppar såklart över chili om du inte gillar det.
KORVSTROGANOFF
300g starka korvar, kolbazs tog jag
1 paprika
1 lök
1 vitlöksklyfta
1/2 chili om du vill då
1 msk olja
4 msk tomatpuré
2,5-3 dl gräddmjölk
svartpeppar, salt
Slanta korvarna och stek dom i gryta eller panna.
Lägg i hackad lök, paprika, vitlök och chili och låt det fräsa med.
Kläm i tomatpuré och tippa sedan i gräddmjölken.
Krydda och låt allt puttra någon minut.
Nu ska jag gå ut en promenad i kylan( imorse var det 27 grader men nu bara 15) innan det blir soffan och Let´s dance.
Jag vet förresten inte vad jag ska laga för mat i helgen hm....inte har vi handlat än heller så det ekar i kylen.
Hoppas ni alla får en trevlig, lugn och skön helg. Ja och en GOD helg också!
Kalops med svart kardemumma
Receptet har Gitto på Taffel knåpat ihop och har du inte svart kardemumma så kör utan. Det blev en annorlunda och mustig kalops men jag ökade på med kryddpeppar för det vill jag ha mycket av.
Jag har inget nötkött i frysen utan här gnager vi vidare på älgen och jag lovar att det är godare än det ser ut!
Jag har fått en utmärkelse av Emma som är på en plats på jorden som jag tänker på varje dag, japp hon är på Nya Zealand! Behöver jag säga att jag är lite avis på henne och att jag blir sååååå glad att hon gillar min blogg?
Hon är i Christ church där min dotters svärföräldrar bor, kolla in hennes blogg för där finns mycket gott!
Har man mottagit en utmärkelse ska man:
-Lägga upp en bild
-Länka till den du fått den av
-Ge vidare till 7 andra (eller fler)
-Lämna ett meddelande på deras bloggar så de får veta att de fått en utmärkelse.
Självklart gör man bara allt det här om man har tid och lust!
Jag skickar vidare till de här matbloggarna:
Salt&peppar Hanna Anna Ayla Lotta Sara Nadja Fredrik
Morotssallad med citron och harissadressing
Det var en härlig syrlighet och kryddning i den och en dröm för dig som gillar spiskummin. Den passade inte alls till mina nudlar och kyckling igår men till kött eller köttgryta som inte är för kryddstarka blir det en kick med dom morötterna.
Nu puttrar det en gryta kalops på min spis som blir middag imorgon!
Thaikyckling med nudlar
Jag funderade vad jag skulle krydda kycklingen med och så kom jag på att det måste fungera fint att blanda currypasta med olja och det gjorde det!
KYCKLINGMARINAD
1/2-1 msk currypasta
3 msk olja
1/2 tsk salt
Blanda och pensla oljan på kycklingen och låt den ligga en stund och gärna längre!
Bryn sedan i panna och låt den gå klart i ugnen ca 20 minuter.
Jag kokade nudlar och wokade sockerärtor, paprika och purjo i olja. Färsk koriander är så himla gott och höjer den tråkigaste nudel till skyarna!
En sås är gott att slå på eller servera vid sidan om, jag gjorde både och. Ungefär så här blandade jag ihop.
WOKSÅS
4 msk pressad citron
2 msk fishsauce
1 msk ljus soya t.ex japansk
1 -2 tsk honung
1/2 röd chili
1 stor klyfta vitlök
1 tumme ingefära
Pressa, hacka riv och blanda ihop. Smaka dig fram så du får rätt balans mellan surt, sött, starkt och salt!
Hoppsan jag glömde purjolöken!
Morotssalladen på översta bilden bredvid nudlarna ska jag berätta om senare. Nu säger dottern att vi ska åka på träning/spelning om 5 minuter så det blir till att sno på nu.
Pasta carbonara
Nu har vi precis ätit den här pastan, enkelt, gott och klart på 10 minuter!
Jag tog tagliatelle men det passar med vilken pasta som helst.
pasta för 4
2 paket bacon
1,5 dl grädde+1 dl av kokspadet
1 äggula/portion
2 dl riven ost
svartpeppar, salt
örtkrydda om man vill
Koka pastan och stek under tiden bacon i småbitar.
Slå av nästan allt vatten och blanda i grädde, bacon och kryddor.
Blanda runt och servera på studs och kom ihåg mycket svartpeppar (jag pepprade efter fotot!)
Servera en äggula i varje tallrik
Ha en trevlig kväll nu ska jag ila iväg på ett möte!
Glasstest och födelsedagsmiddag
Ungarnas kompis och våran "extrapojk" Peter fyller 21 år idag så vi bjöd på middag. Kött vet jag att grabbarna gillar så det blev skivor av en älgstek, pärer i ugnen, sås på trattisar och sallad. Brieost och kallrökt skinka på lite bröd tänkte jag ha till förrätt men de var så hungriga så det tuggade vi på medan vi grejade färdigt maten. Det är kul och ha sällskap i köket!
Glassmaskinen fick mannen i julklapp och det blev premiär för den. Recepten tog jag ur bladet som följde med, någon liten ändring bara.
I tävlingen "Godaste glassen" så blev det 2-2 men youghurtglassen vaaaar bäst!
YOUGHURTGLASS
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1/2 dl grädde
2 dl turkyoughurt
50 g hackad mörk choklad
Blanda sockret med grädden och vispa allt lätt.
Rör ned youghurten och chokladen.
Kör i glassmaskin i ca 20 minuter.
HALLONGLASS
1 dl socker
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
saften av 1/2 citron
2 hg hallon
Mosa bären, häll över citronsaften och sockret.
Rör ned mjölk och grädde, blanda allt väl och häll i glassmaskinen.
Jag inbillade mig att det alltid ska vara äggulor och att smeten ska sjuda till glass men jag ska googla runt och kolla lite om det. Det borde ju funka utan maskin bara man kommer ihåg att röra med jämna mellanrum. När man gör en semifreddo ska det förresten inte röras alls.
Här är julklappen i en härligt somrig låda!
Middagsbilder!
Tonfiskgryta med tittutärtor!
TONFISKGRYTA 2-3 port
1 burk tonfisk i olja(175g)
1 liten burk kikärtor (200g)
1 liten lök
1 dm purjolök
1 paprika
4 msk tomatpure
1-2 tsk sambal
saften av 1/2 citron
2 dl vatten
1/2 fiskbuljongtärning
1/2 dl dill
salt, svartpeppar
Dela paprikan i bitar och hacka lök och purjo.
Fräs det mjukt i oljan från tonfisken.
Skölj kikärtorna och tippa i dom och tomatpurén och låt det fräsa lite.
Tippa i vatten och buljongtärning och låt det koka ihop någon minut.
Smaka av med citron, sambal och kryddor.
Lägg sist i tonfisk och dill och låt allt puttra en gnutta.
Smaka såklart en gång till!
Jag kunde inte bestämma om jag skulle koka ris eller dinkelcouscous så det fick bli lite av varje.
Dinkeln blev ingen hit, så nära sågspån man kan komma! Jag försökte med kryddor och citron och hej och hå men det smakade damm ändå.
Pasta eller ris blir bäst.
Ikväll blir det Nostalgidans i Erikslund, Perikles spelar och det kommer att bli kanonbra men det känns mest pirrigt eftersom jag kommit av mig i danssvängen.
Pestorullar
Efter all julmat och så önskar man sig ibland en liiiten släng men det tar jag tillbaka......
Jag hittade 2 smördegsplattor i frysen sist vi bjöd på middag och det blev perfekt plock före maten. Det går ju att fylla med vad som helst i princip (ok inte pölsa då) och jag hade en burk röd pesto från Ikea och lite ost.
smördegsplattor
röd pesto
ost med smak
1 ägg
örtkrydda, salt
Tina plattorna och kavla ut de så tunt du kan.
Bred på ett tunt lager av pesto och strö över riven ost.
Rulla ihop och skär i ca 2 cm bitar.
Lägg på plåtpapper och pensla med ägg.
Krydda och grädda i 200° ca 10 minuter tills de fått lite färg.
De pyttiga tilltuggen till höger är choklad och chiliskorpor från Bakeriet med en bit cambozolaost på.
De små skorporna var guld ihop med osten! (psst de finns på Gnistan i Ånge)
Nigellas körsbärscheesecake
Den fick vi till efterrätt igår när vi var på middag hos Tomas och Carina.
Fräsch och god efterrätt som man kan fixa i förväg och vem gillar inte det när man ska bjuda på middag?
Här är receptet från Buffé men 2 burkar marmelad eller sylt tycker jag blir för mycket. Carina hade St. Dalfours körsbärsmarmelad som är supergod.
Vi fick en smarrigt krämig räksoppa till förrätt.(receptet kommer)
Porterstek av älgkalv, en massa goda grönsaker och ljuvlig sås till huvudrätt .
Jag tog så grymt dåliga bilder så jag hoppar över dom, det ser ut som om vi äter i mörker och jag tuggar, springer och fotar samtidigt !
Det var helt enkelt för gott för att koncentrera sig.
Lax, saffranswokade grönsaker och dillmajonäs
Receptet kommer från boken Gi in the city och ungefär så här var receptet:
4-6 laxfilébitar med pressad citron, salt och peppar stektes i ugnen 8-10 minuter 175°.
1 fänkål
1 röd paprika
1 gul paprika
1 lök
200g sockerärtor
1 chili
1 kuvert saffran
1 fiskbuljongtärning
2 msk olja
(3 dl vatten som hon hoppade över)
Strimla grönsakerna(inte för tunt ) och woka dem i oljan tills de mjuknar lite.
Krydda med saffran, buljong , peppar och ev salt.
Här skulle det enligt receptet tippas i vatten och småkoka men vi tyckte det var så jättegott ändå så det bidde inget av med det.
Två såser fick vi välja på och att säga vilken som var godast kan jag inte för båda passade perfekt till fisken och grönsakerna.
DILLMAJONÄS
1 dl gräddfil
1 dl majonäs
1/2 dl hackad dill
salt, peppar
AIOLI
2-4 vitlöksklyftor
2 äggulor
2dl olja
1 msk citronsaft
1 nypa salt
1 mindre nypa cayennepeppar
Riv eller pressa vitlöken och blanda med gulorna.
Använd elvisp eller mixer och droppa sakta i oljan.
Smaka av med citronsaft och krydddor.
Vi fick se bilder från deras semester i Indien och kolla här vad jag fick!
Stjärnanis, kanel, muskotnöt, curryblad, kardemumma och svart kardemumma.
Gissa om jag blev glad?
Och som om inte det räckte så fick jag sichuanpeppar från Kina häromdagen av Kenneth som varit där och jobbat .
Tips på vad jag kan laga med svart kardemumma?
Här är bilderna Lisa på din nya lya!
Nougatkaka
Det bidde inga Mozartkulor den här julen heller men det bidde en kaka från Guldkorn som min nougat passade till.
NOUGATKAKA
100g smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vanilj
1/2 tsk salt
50g mörk choklad
150 g nougat
hackade nötter
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret.
Hacka chokladen men inte i så små bitar.
Smöra en form och strö gärna i kokos.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Blanda allt det torra och rör sedan ihop allt till en smidig smet.
Grädda kakan i 17-22 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.
När kakan är klar så hyvla över nougaten och när den smält så smeta ut den jämnt.
Jag hackade hasselnötter (rosta dom för det glömde jag!) över min kaka .
Grädde vill jag ha till, mums!
Tjälknöl med dijonmarinad
Ikväll ska vi ha familjen Hafvenström på middag innan de åker tillbaka till Bryssel. Jag har testat en ny marinad som köttet ska ligga i när det kallnat och skivats upp tunt, det är alltså ingen vanlig saltlag till det här köttet. Jag har gjort en tokstooor potatisgratäng med både grädde, cremefraiche och mjölk i som jag hoppas ska bli god.
Älgstek, frusen
1 dl olja
1dl vatten
1 dl soya
2 äggulor
2 msk dijonsenap
2 vitlöksklyftor
1 tsk hot chilimix
1 tsk torkad basilika
(på receptet står det salt, peppar, aromat och grillkrydda, jag tog japansk soya som är salt)
Lägg den frusna steken i ugnen på 75° som vanligt i ca 12 timmar.
Blanda marinaden/såsen och lägg den kalla steken i det.
Jag lät den hela steken ligga ett dygn i marinaden och sedan skivade jag det tunt och droppade över marinaden.
Japp nu är det 2009 då!
Vi var på en mycket god och trevlig fest igår. Vi fick en spännande förrätt som jag aldrig ätit eller hört talas om, Cake salé.
Det var som en blandning mellan kaka och bröd och Kattis hade fyllt den med fetaost, oliver och soltorkade tomater.
Recept finns här!
Sture hade gjort en saftig och god tjälknöl som först legat i vanlig saltlag. Innan servering så ringlade han över en marinad av olivolja, rapsolja, japansk soya, vitlök och gräslök. Grymt gott!
Tack för en jättetrevlig kväll!
Nu ska jag stöka med mat för vi ska ha middagsfrämmande snart.