Björnbärstårta hos brorsan!
En tidig morgon med jobbigt avsked vid tåget...jag vänjer mig aldrig fast det här var tredje gången Anna åkte till Nya Zeeland. Nu ville hon stanna hemma längre och det gjorde inte saken lättare för någon av oss. En bra sak mitt i tråkigheterna är att hon inte söker permanent uppehållstillstånd på NZ utan kanske kommer hem i februari 2010! Så dagen har gått bra ändå, jag har stökat på här hemma, haft kompisar här och bara tagit det lugnt.
Här kommer en smaskig tårta som jag fick hos min brorsa igår när han fyllde år.
VÅRGÅRDATÅRTA MED BJÖRNBÄR
Marängbotten:
4 äggvitor
2,5 dl socker
4 - 5 dl puffat ris (Vårgårdaris)
Chokladkräm:
1 dl mjölk
2 msk kakao
2 msk mjöl
2 äggulor
50 g smör
1 dl florsocker
2-3 dl björnbär eller andra bär du gillar
1 dl grädde
Garnering:
50-75 g smält choklad
Vispa äggvitorna hårt och vispa sedan ner sockret pö om pö.
Blanda i det puffade riset.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
Grädda i 150 grader ca 1 timme.
Blanda mjölk, kakao, mjöl, äggulor, smör och florsocker i en kastrull och sjud till lagom tjock konsistens.
Krämen tjocknar på sig när den kallnar.
Dela marängbottnen i två delar.
Vispa grädden och lägg chokladkräm, grädde och bär mellan bottnarna.
Garnera med smält blockchoklad.
Mera godsaker från kalasbordet kommer senare!
TÄVLING !
KOLLA IN HOS JESSICA!
Nu blir det lite bilder från det som inte växer som jag tänkt!
Mina chilisar har ingen brådska om jag säger så men på en fjolårsplanta hänger det små godingar, jalapenos tror jag.
Tomaterna växer däremot så det knakar fast mest det gröna tyvärr, jag har klippt bort massor med blad, är det bra eller?
Mycket blommor har det varit länge och äntligen kommer det små kart (hm...nästa år sätter jag nog inte 2 fröpåsar blev lite väl mycket trots att jag gett bort plantor)
Hinner de mogna tro innan snön kommer?!
Mästerodlaren har satt alldeles för tätt!
Physalisen verkar ha fått annabola och kväver två kronärtskockor och majsen står bakom hela djungeln och längtar till mexico!
Kalas i massor med goda tårtor!
Pasta panzerotti med kantarellsås mumsade jag i mig!
I dag bjöd farfar på smörgåstårta, kakor i mängder och tårtor fast det var såklart farmor som fixat det.
Här kommer ett ungefärrecept och det ska vara mycket "klet" för då blir det saftgt och gott!
Smörgåstårtan gjorde hon på en plåt, 3 lager med kantskuren vanlig formfranska, ca 1,5 lång raskerfranska.
Fyllning 1 : 400g mjukost, 2,5 hg rökt kött i småbitar,3 msk creme fraiche och pepparrot
Fyllning 2: 400g skagenröra, 1/2 dl creme fraiche, 2 dl hackade räkor , salt och peppar
Fyllning 3: Mimosa sallad av 1 burk frukt+1 burk ananas i småbitar, urkramad från vätska, grädde jag gissar 3 dl men kanske mer, 1 dl majonäs , senap 2 msk, salt och peppar
Garnering: skinka, småtomater, vattenmelon, galiamelon, färsk ananas, ruccolasallad och lite persilja
Herrgårdstårta med grädde och jordgubbar
Schwarzwaldstårta
Ja som om det här inte skulle räcka så åkte jag till min bror på kvällskröken som också fyller år idag och där blev det mera godsaker men det skriver jag om i morgon. I morgon ja......kan man hoppa över morgondagen? Tåget mot stora staden och flyget till andra sidan jordklotet..........
Pestosnurror och en massa jordgubbar!
Nej det blev inga gubbar i smördegen men det kanske hade blivit gott förresten? Svärisarna har gubbar i massor så jag har plockat några rader idag och fryst in i burkar, det är guld det. Hur vältränad är man tror ni att stå uppoch ner i ett land???? Men det är bara att knipa igen för de som äger landet plockar mest varje dag och klagar minsann inte!
Jag gjorde marmelad för det gillar jag på rostad macka och med riven fetaost över, muuums. Det ska jag ta till frukost någon dag. I morgon ska vi ut på roligheter med svärfar som fyller 75 år (på måndag) och Lisa som fyller 20. Det är hemligt än så länge för svärfar men jag kan avslöja att de små snurrorna ska med på utflykten.
Pestosnurror ca 35 st
3 plattor smördeg
3-4 msk pesto rosso
3 dl riven stark ost
Kavla ut plattorna när de tinat lite.
Bred på peston tunt och strö på osten.
Rulla ihop och skär i cm stora bitar.
Grädda på plåt i ca 10 minuter i 200°.
Jordgubbsmarmelad
1 liter jordgubbar
4 dl socker
saft och skal av 1 citron
Koka bär och socker på svag värme tills allt börjar bli sönderkokt och simmigt (gissar 30 minuter?)
Pressa i saft och riv skalet och låt det koka ytterligare några minuter.
Slå på het och ren burk.
Den här blev så söt så den kommer att hålla ett tag ...nej förresten den räcker inte så länge.
Restmiddag i mitt kök
Jag hade ingen inspiration att laga mat i det här tråkvädret och inte till så mycket annat heller. Det närmar sig Annas resa tillbaka till "kiwiön" ( tisdagmorgon), inte kul. Vi har varit och fikat hos min syster idag och det var mysigt, hon bjöd på en smarrig blåbärspaj och vaniljsås. Till middag blev det grillade rester från frysen och en pastasallad som också bara var att blanda ihop från kylen, tzatsiki som Anna glömt att plocka med när hon hade grillning på Näset igår.
Allt fixt och färdigt!
Nu har dottern tränat fotboll och jag har trampat en långrunda på cykel. Det blev efter mycket gnäll härligt väder på kvällningen. Nu ska vi landa i soffan, kolla film, käka nötter och choooklaaaad!
HA EN TREVLIG HELG ALLA BLOGGVÄNNER!
Pasta med pesto rosso
Jag brukar fundera på vad som är den snabbaste maten att laga och det här är en klar vinnare i den tävlingen.
Peston som IKEA har gillar jag och den är billig också.
♥ Färsk pasta-3 minuter (tortelloni med ostfyllning är mums!)
♥ Koka under tiden upp 3-4 dl grädde med 3-4 msk pesto rosso, salta och peppra
♥ Lägg pastan på tallrik, slå lite av såsen över, lägg skivor av skinka och ost på toppen.
Den här goda salladen bjöd svärmor på till lunch igår. Kassler, melon, feta , sallad, gurka, ägg och oliver hade hon i och det tackade man inte nej till!
På kvällen kom det kompisar till oss och vi satt ute trots mygg och lite kyla, är det sommar så är det hm...tjocksockar och tröjor åkte fram. Vi åt lite frukt och plock bl.a Boltjärn Blå och St.Olof ost från Strömmen.
Räkrullar och wok på Rankleven
Den årliga fjällvandringen blev i år på hemmaplan, vi besteg Rankleven som är ett litet brant och grant berg med utsikt över Ljungan. Ja vad gör man inte när tid och semestrar inte stämmer? Att det vräkte ner regn är inget som vi brydde oss i. Ryggsäckarna blev mycket lätta för vi skulle bara äta ett mål på berget och inget tält och allt sånt ni vet. Man har sett både björn och lo kring berget men de drog nog direkt för vi är inte tysta klubben precis!
Mina vänner fick önska vad de ville ha till mat och flera nämnde salladsrullarna så det fick bli lite thaiinspirerat. Det fanns inga krispiga groddar eller skott på affären annars är det supergott att rulla in i salladen, strimlade morötter och sockerärter passar fint men de hamnade i woken istället.
Räkrullar med het dipp
4 stora salladsbladsskålar
170g räkor i lag
1/2 gurka i smala stavar
1/2 purjolök i smala strimlor
1/2 röd paprika
koriander
Strimla det gröna och fördela i bladen.
Lägg räkorna på och dutta över lite sås.
Rulla ihop och dippa mera om du vill ha det starkare.
Het dippsås
1 dl saft av i citron och 1 lime
2 msk fishsauce
2 msk japansk soya
2 msk sweet chilisås
2 st hackade vitlöksklyftor
2 msk honung
1 liten röd chili som var hetare än jag trodde
Hacka och rör ihop såsen, den blir tunn men smakar sååå gott och doftade i hela köket jag menar vindskyddet!
Wok på höga berget
2 paket nudlar
3 hg grillad strimlad filé
2 små morötter
1 paprika
en näve sockerärter
1 burk minimajs
4 cm zucchini
1 näve pak choi och mizunakål
1/2 kruka koriander
resten av dippsåsen
Koka först nudlarna och ställ dom åt sidan.
Woka kött allt det gröna i omgågngar och börja såklart med de grönsaker som är hårdast.
Lägg upp i skålar och slå dippsås över.
Strö hackad koriander över och mumsa på!
Till efterrätt blev det inget "lagat" utan jag tog några kakor från frysen, kexchokladbitar och en mintchokladkaka fick bli det söta till varma tekoppen.
Tror ni det vräkte ner och vi blev dyngsura? Japp, men titta vad de är glada ändå!
Det blev en varm bastu i By hos Marianne som avslutning på dagen.
Sallad med melon och fetaost
Regn regn regn, vad har vi gjort för ont? Jag hann precis ta min morgonpromenad (ok fm.promenad) innan det drog igång. Idag mötte jag inga djur men igår blev det både älg och räv.
Här kommer sista receptet från förra helgens roligheter. Ja vi har ätit rester i över en vecka nu som ni förstår, nejdå det där var ljug (jag vet att det heter lögn!). Det är gott med en fruktig sallad på en buffé särskilt om man inte bjuder på frukt och det hade inte vi den här gången. Svarta oliver passar bra att pytsa i men de fick leva sitt eget liv i skålar vid sidan om. Man måste vara snäll med olivhatare ibland!
MELONSALLAD
ruccola
isbergsallad
vattenmelon
fetaost
svarta oliver
olivolja
salt och svartpeppar
Italienskt lantbröd med fyllning
Visst låter det som en toppendag?
Det här är det absolut lättaste bröd som finns att baka, alltså det gör sig själv nästan. Jag har den här degen till pizza, enkla ofyllda bröd eller som här med fyllning. Till festen förra helgen gjorde jag dubbel sats och ett stort bröd på varje plåt.
ITALIENSKT LANTBRÖD
25 g jäst
1 msk salt
6 dl ljummet vatten
1,5 l vetemjöl
Rör ut jästen i vätskan som vanligt.
Arbeta in mjölet och kör med elvisp eller maskin.
Dela degen i 2 delar och forma till ovala bröd.
Låt de jäsa i 1 timme på plåten.
Grädda i 250° i 15 minuter.
Bröd med fyllning
50g salami
6-8 soltorkade tomater
2-3 dl ost
en liten näve basilikablad
Tippa ut degen på mjölat bord och tryck/kavla ut den till en rektangel.
Lägg på fyllningen, rulla ihop vik och vrid brödet.
Låt det sedan jäsa och grädda lika som jag nyss skrivit.
Tabbouleh
Den här salladen älskar jag, lätt att göra, fräch i smaken och perfekt om man börjar tröttna på potatissallad till grillningen.
Nu var det så här att jag gjorde på tok för mycket till förra helgens party så jag tror det hade räckt till halva Alby också så recept har jag inte men du blandar bara ihop:
♥ kokt bulgur, hel tycker jag är godast
♥ tomater, urkärnade i småbitar
♥ gurka också i småbitar
♥ rödlök i ännu mindre bitar
♥ persilja i massor
♥ pressad citron, mycket
♥ olivolja
♥ några myntablad eller en nypa torkad
♥ salt, svartpeppar
Igår fick jag en glad överraskning, min förra arbetskompis Kerstin (usch vad jag inte vill skriva förra) har skaffat sig en blogg!
Bara skriva lite sådär över sommaren sa hon men jag vet hur det blir, det kommer att bli din drog!
Oj nu går åskan runt knutarna, bäst att stänga av!
Grillad paprika med kronärtskocka och lök
När man sett kockar på tv oja sig över hur fantastisk söt och god grillad paprika är så är det bara att hänga på i ojandet, det smakar fantastiskt! Det är som med chips så börja inte äta (ja nästan iaf) Jag brukar slå på en vinägrett av något slag och blanda i allt möjligt t.ex oliver, fetaost, chili, zucchini, soltorkade tomater så låt fantasin och skåpen bestämma. Den här gången blev det bara kronärtskockshjärtan och lök i min sallad, passar lika bra till grillat som på en buffé.
GRILLAD PAPRIKASALLAD
4 paprikor gärna olika färger så blir det vackert!
1 burk kronärtskockshjärtan
2 små röda lökar
färsk timjan eller någon annan örtkrydda
Dressing:
saft och skal av 1 citron
1/2 dl olivolja
2 tsk dijonsenap
salt, peppar
Grilla paprikorna som de är på en plåt (jag har en ful gammal teflonform) tills de är svarta.
Lägg dom sen i en plastburk med lock, skala och skär i bitar när de svalnat.
Dela skockhjärtana i 4 bitar och klyfta löken.
Varva allt och slå dressingen över.
Idag har jag varit på Näset på eftermiddagen och solat och badat. När jag låg på bryggan så fick jag sällskap av lilla familjen dopping......
de var hur söta som helst
Det fina vädret försvann och det blev mörkt och grått och då åkte jag hem till dagens middag som Anna grejat till.
Finns det någon godare sommarmat?
Potatis tror jag att de som kan odla ska pyssla med. Jag petade ner mandelpotatis i våras i 3 stora hinkar men det är mest blasten som växt och jag tror sättpärerna vägde mer än de nya, ha ha. Inget fel på smaken, dom var pyttiga och goda. Hade jag haft tålamod och låtit dom växa ett tag till kanske.......
CIABATTA
Jag gjorde dubbel sats eftersom vi var så många.
Ciabatta
1,3 liter vetemjöl special
1/2 liter ljummet vatten
1 msk salt
1 msk olivolja(plus olja tillutbakning)
25g jäst
1/2 msk socker
Blanda degen som vanligt,lös jästen i vattnet o.s.v men spara 1 dl mjöl till utbaket.
Arbeta degen i assistent långsamt i 2 minuter och kraftigt i 8 minuter.
Degen ska vara lös.
Olja en långpanna och klappa ut degen där,klappa in olja ovanpå(mycket klappa blev det)
Täck degen med hahaha pack och låt den jäsa i 1 timme
Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord (jag håller i plåten på kortändarna och tippar)
och skär i 10 avlånga bitar.
Lägg dem på oljade plåtar glest och nu ska dom jäsa i 2 timmar.
Grädda sedan i 175 grader i 25 minuter.
Nu ska vi tuffa iväg till Östersund och kolla in lägenhet till "minstingen" som ska plugga där till hösten, ojojoj nu sitter vi snart ensam i stugan.
Hummus och tzatsiki
De här rörorna passar bra till plockmat och gott bröd men också i pitabröd med kött och grönt.
HUMMUS
2 burkar kikärtor
1-2 klyftor vitlök
saften av 1 citron
1 dl olivolja
(3 msk tahini om du har, blir gott ändå)
2 tsk spiskummin
en gnutta chili är gott men inget måste
salt och peppar
Skölj kikärtorna.
Mixa allt till en slät röra och glöm för allt i världen inte att smaka av.
Tippa i mera olja om du vill ha en tunnare röra!
TZATSIKI
1 gurka
2 stora klyftor vitlök
1 liter turkyoghurt
2 tsk persillade eller mynta
salt och peppar
Dela gurkan på längden och kärna ur den med en sked.
Lägg det som en ansiktsmask över ögonen nej nu tramsar jag!
Riv den på grova sidan på rivjärnet , strö på salt och låt den ligga i durkslag ett slag.
Krama ur den hårt, går x-tra fint om man är en gnutta irriterad!
Blanda med resten, krydda och smaka.
Den blir såklart lite godare om den får gojsa till sig i kylen några timmar.
Gratäng till ett litet GI-gäng!
Ogratinerad gratäng!
Gratinerad gratäng!
GRATÄNG 4port
1 aubergine
1 zucchini
1 purjolök
1 liten näve basilika och oregano
riven ost på toppen
RÖDA SÅSEN:
1 msk olja
1 klyfta vitlök
1/2 chili
3 dl passerade tomater
salt, peppar
Fräs chili och vitlök i oljan.
Tippa i tomaterna, krydda och låt allt koka ihop.
VITA SÅSEN:
3 dl grädde
3 dl ost
salt, peppar
Koka ihop grädde och kryddor några minuter och rör sedan i osten.
Skär grönsakerna i skivor och varva med örter, kryddor och såserna i en ugnsform.
Strö lite ost över och gratinera i ugn ca 30 minuter i 200°.
TOMATSMÖR OCH TAPENADE
KRYDDSMÖR TILL BRÖD ELLER KÖTT
300g smör
2 klyftor vitlök
6-8 soltorkade tomater i olja
1 dl färska örter, timjan, gräslök, oregano, persilja....
svartpeppar och ev. salt
Kör allt i matberedare eller hacka och blanda som vanligt!
TAPENADE
svarta oliver 150-200g
1 msk kapris
1 stor klyfta vitlök
1 näve basilika
3 ansjovisfileér
1/2 -1 dl olivolja
lite pressad citron eller lime
svartpeppar
Kärna ur oliverna om det inte redan är gjort.
Mixa allt utom oljan slätt och tippa sedan i oljan.
Smaka av med kryddor och citron.
Kyckling med salvia och skinka
Vi åt lite av varje eller buffe´om man så vill så mina kommande skriverier handlar om den maten.
Min fina salviaplanta ville jag använda till något och den knölade jag in i kycklingen (ooops inte hela plantan utan bara bladen) hade jag haft någon god ost hade den fått hoppat med också. Jag gjorde köttet klart en dag i förväg och skivade bara upp det innan vi skulle äta, lätt som en plätt!
KYCKLING MED SALVIA OCH SKINKA
15 hungriga eller till mååånga bufféätare
3 kg kycklingfile´
150g kallrökt skinka eller liknande
1 näve salviablad
jamaican jerkkrydda
salt, peppar
Skär en liten öppning i filén och tryck in en skinkbit och ett salviablad.
Krydda och kör kycklingen i ugnen i 175° 15-20 minuter.
Jag hade grillen igång ute och grillade på köttet tills det blev krispigt och genomstekt
Ja tjälknöl och grillad fläskfilé var också med på buffén och de var också tillagade dagen före. Fast jag är tidsoptimist så är det skönt att göra allt som funkar dagen innan. Fläskfilén fick ligga i marinad, sedan i ugnen tills den nästan var klar och sist på grillen. Tjälknölen "tog jag tempen på" och vid 65°plockade jag ut den och sedan i saltlag såklart med massor av torkade örter.
Grönsaker, röror och bröd kommer framöver!
Toklätt blåbärskaka i långpannan
Idag kan man säga att jag bott i köket, jag glömmer tid och rum ibland när jag stökar på och till middag blev det korv och bröd. Ja där hör ni alla som tror att jag lagar så ordentligt hela tiden! Förresten så var det inte ens jag som kokade korven utan det la jag ut på mannen! Jag har förberett det mesta till släktpartyt i morgon så det är bara sallader och bröd kvar, städa gör jag efter tror jag. Kakan med jordgubbar och rabarber räcker nog inte till alla så jag hittade ett recept här som jag nästan tog, hur den smakar får man veta senare.
BLÅBÄRSKAKA
6 ägg
4 dl socker
6 dl vete
250 g blåbär+1/2 dl socker
150 g hyvlat smör
Vispa ägg och socker fluffigt och vänd sedan ner mjölet.
Häll smeten i en långpanna, smord eller med plåtpapper.
Lägg bären på kakan och strö över sockret.
Hyvla kallt smör över och grädda i 200° i 15 minuter.
Grädde eller glass till såklart.
Nu har jag precis kommit hem från en regnig promenad med Stockholmssvägerskan....det måste snart vara slut på regn och jag vill ha en stor sol imorgon!
Kyckling med citron och rosmarin
Efter sången blev det fika/mat hos Tant Anci
Gott var det och dagens bonus var att min Lisa följde med så jag fick träffa henne lite också, saknar henne så men hon trivs och har det bra i stan (OBS Lisa använder många ord som jag inte lärt henne!)
Här kommer en eftersläntare och det är kycklingen vi åt häromdagen på Näset.Den absolut saftigaste och godaste kyckling jag lagat är på det här sättet fast då färska lårbitar med ben men det fanns inte att köpa så det fick bli filé.
Jag funderar om jag borde haft i salt i marinaden så köttet blivit lite rimmat också vad tror ni?
KYCKLING TILL MÅNGA ca 15
3 kg kycklingfile´
2 citroner, saft och skal
1 dl olivolja
2 msk hackad rosmarin(mindre om du har torkad)
smör
salt, vitpeppar
Dela varje filé i 3 bitar.
Blanda citron, olja och rosmarin och låt kycklingen ligga och gojsa sig i det helst över natten.
Bryn bitarna i smör, krydda och lägg allt+marinad i långpannan.
Har du bråttom så lägg köttet direkt i ugnen, det gjorde jag sist.
Kör köttet i ca15 minuter i 175°, kolla så det inte blir överkört!
SÅSEN BLIR FET OCH LJUVLIG
3 dl kraftig buljong från kycklingen
1 liter creme fraiche
citronsaft
hackad rosmarin ca 2 tsk
Sila buljongen i långpannan och koka upp den.
Blanda i creme fraichen och låt allt koka upp.
Smaka av med citron och rosmarin.
Inga konstigheter i såsen, rena smaker och den kan ätas med sked till efterätt om det nu skulle råka bli något över!
Jordgubb och rabarberkaka
GUBBEKAKA
1/2 liter jordgubbar (250g)
1/2 liter rabarber (225g)
100g smör
2,5 dl mjölk
4 ägg
4 dl strösocker
1/2 msk malen ingefära
skalet av 1 citron (jag tog saften också och ökade en gnutta mjöl)
6 dl vete
1 msk bakpulver
1 dl socker (jag tog 1/2 dl)
1 msk potatismjöl
(50g mörk choklad tycker jag)
Sätt ugnen på 225°.
Dela gubbar och rabarber i bitar.
Smält smör och tippa i mjölken och låt blandningen bli ljummen.
Vispa ägg och socker.
Tippa i mjölet blandat med bakpulver, riven ingefära, citronskal och smörblandningen.
Blanda i socker och potmjöl med bären.
Häll smeten i en smord långpanna och dutta runt bären i formen.
Grädda i 20-25 minuter.
Imorgon är det sångtime för mig, kören ska sjunga med Sarek på torget i Sundsvall, huuuur kul som helst ska det bli!
Det är väl bäst att packa med sig fleecejackan...
Sallad med abborre och fänkål
Normala människor bjuder på mat de lagat tidigare...inte jag. Jag är så taggad att experimentera ibland och är så säker på att det ska bli bra ända tills det är dags att äta. Då förvandlas mitt säkra jag till ett nervöst knippe som är övertygad om att det jag blandat ihop är oätligt. Så även igår då vi hade middag på Näset och jag tiggt abborrfilé av svärfar som jag ville ha till förrätt. Min tanke var att först grava och sedan grilla fisken för kan man göra det med lax så varför inte med abborre?
ABBORRESALLAD
8 hg abborrfile´
2 msk salt
2 msk socker
dill
vitpeppar
Fisken fick ligga över natten med socker/saltblandningen och dill. Jag grillade sedan fisken i grillpannan och penslade den med olja innan. Nästa gång kan jag lika gärna ta in utegrillen för jag tror att den ryker mindre:) perfekt att jag fick testa brandvarnaren !
FIRREN FICK SÄLLSKAP AV:
krispsallad
isbergsallad
fänkål
plommontomater, små söta
sockerärtor
dill
pressad citron
svartpeppar
Ingen sallad utan sås!
Dill och citronmajjo
2-3 äggulor
1 msk dijonsenap
3-4 dl rapsolja
saft och skal från 1 citron
mycket hackad dill
salt och peppar
Blanda äggulor och senap, droppa i lite olja i taget och har du lika klena visparmar som jag så ta stavmixern!
Smaka av med citron, dill och kryddor.
Ingen sallad utan bröd!
Köpta baguetter med kryddsmör
Vitlök och örter är ju klassiskt men med gäster som inte gillar vitlök så fick det bli gräslök och persilladekrydda istället. Ja just ja det är en gnutta vitlök i den kryddan men det är bra lite det!
Ja det var förrätten det och resten av middagsmaten kommer senare.
Vi hade en trevlig kväll och pratade till långt in på natten. En av gästerna var från London så det blev till att träna på sin darriga engelska.
Vi var 12 stycken men jag ska gå på jakt efter flera foton!
Mumsig potatis med brie
Första semesterdagen och regn men vaddå en perfekt dag för Anna och mig att storhandla och greja med middag. Det blev en tidig sådan eftersom resten av familjen skulle på bortamatch ikväll. Det är så kul när vi är två i köket! Anna gjorde en kall beasås som jag hittat hos Kryddburken och köttet som inte blev grillat igår blev det idag.
Jag läste det här receptet i "Elle mat och vin" men jag trodde aldrig att det skulle bli så gott!
Ugnsbakad färskpotatis med brie och vallmofrön
500g potatis i klyftor
1 apelsin, saft och skal
olivolja
salt och svartpeppar
250g brie eller camenbert
1 msk vallmofrön
Lägg potatisen i en ugnsform och blanda runt den med saft, skal, olja och kryddor.
Lägg på ost och vallmofrön och baka i 180° i ca 30 minuter.
(Själv tog jag 225 grader och la på ost och frön på slutet för det passade mig bättre och just det jag hade ingen apelsin utan tog 1 dl juice istället)
Grillad sallad
Färska champinjoner, lök och zuccini grillade jag och penslade med lika marinad som köttet.
Småtomater, fetaost och basilika blandade jag ihop med det grillade.
Marinad till fläskkarré
1 dl soya
1 dl rapsolja
2 msk ketchup
2 msk sweet chilisås
2 tsk sambal
1tsk torkade rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
Nu ska jag hoppa i kläder som inte har fullt med matspår (varför använder jag aldrig förkläde? Ser ut som ungarna på tvättmedelsreklamen) och åka och öva med kören!
Pytt i panna inte pytonpanna
Pytt i panna gör jag så gott som aldrig fast det är en perfekt resträtt. Ingen av ungarna gillar köpt pytt eller som de sa pytonpanna. Det kan hänga ihop med att de åt det för ofta under en period när de var små då jag jobbade och mannen lagade mat.....
Nu råstekte jag potatis och morötter i rejält med smör och när det var mjukt åkte övriga små korv och skinksnuttar i och en näve färdiga köttbullar. Ja jag har faktiskt det i frysen som nödproviant, helt ok för mig med de frysta (vaccade klarar jag inte ) om man inte snålar med smör och kryddor!
Jordgubbsglass
Anledningen till att jag blev på glasshumör är de här som doftar i mitt kök.....
Sven-Gunnar hade med sig en bunt härligt doftande vanilj till mig, lycka!
Jag ska göra vaniljglass också men först ut är "gubbeglassen" som är Nigellas recept.
JORDGUBBSGLASS
500 g jordgubbar (frysta tog jag)
2 dl strösocker
5 dl standardmjölk
5 dl vispgrädde
10 st äggulor
2 msk pressad citron
1 st vaniljstång
Ta ur fröna ur stången.
Sjud mjölk, grädde, frön och vaniljstång nära kokpunkten och låt det vila i 20 minuter.
Vispa äggulor och socker.
Ta upp vaniljstången och tippa gräddblandningen över gulorna samtidigt som du kör elvispen.
Tippa tillbaka smeten i kastrullen och låt den sjuda under ständig vispning tills den tjocknar.
Låt smeten kallna och mixa under tiden jordgubbarna.
Blanda bär och glasssmet, citronsaft och kör det i glassmaskin eller var din egen maskin och vispa runt i byttan några gånger.
Bild blir det när glassen ska ätas!
Nu ska jag ta en kopp feijoate och en bit choklad som Anna hade med sig till mig.
Det blir förstasemesterdagenlyx till mig när familjen är på vift!
Asiatisk sallad med chili
Igår kom det hit två pojkar Appelgren som bakat surdegslimpa och den var hur god som helst. Anna hade önskat sig limpa med falukorv så det passade helt perfekt!
Mina fina pak choi har blommat från en dag till en annan hur gick det till?
Men de är så små och fina så vi äter dom ändå, wokar dom gör jag en annan dag när det inte är så varmt.
Jag testade att göra en sallad och den blev väldigt hot men några av oss gillar ju det. Det går lika bra att använda salladskål för här hemma kan man inte köpa pak choi. Den här salladen kan passa finfint som förrätt om man ska äta något asiatiskt eller kanske blanda i nudlar och räkor!
PAK CHOISALLAD
pak choi eller salladskål
mizunakål eller ruccola
bladpersilja
2 morötter
1/2 gurka
1 liten rödlök
färsk koriander
Dressing:
Saften av 1/2 citron
1 klyfta vitlök
chili efter smak
1,5 msk fishsauce
1 msk olivolja
honung
Ja skölj, strimla och hacka det gröna och slå dressingen över!
Nu ska vi åka på Näset och äta svärmors abborre och ta ett premiärdopp, ja jag är en badkruka.
Ha en skööön helg mina bloggvänner!