Blomkålsoppa med tortillamacka
Ett litet gulligt blomkålshuvud skulle det bli något av till middag idag men jag hade inte ork till just någonting. Kokt med en god skinkstuvning gick inte för någon skinka hade jag inte, wokad med lite annat gott gick inte heller för jag hittade inget annat gott, ja så kvar var det enklast möjliga, soppa!
Grädde går lika bra som kokosmjölk men jag hade ingen hemma.
BLOMKÅLSOPPA 3 port
1 litet blomkålshuvud ca 350 g
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2-3 tsk curry
2 msk smör
5 dl kraftig buljong
2 dl mjölk
1 liten burk kokosmjölk 160 g
2-3 msk citronsaft
lite kryddgrönt
salt och vitpeppar
Skär blomkål, lök och vitlök i småbitar.
Fräs det i smöret tillsammans med curry.
Slå på buljongen och låt allt koka mjukt.
Mixa soppan slät, tippa i mjölk och kokosmjölk och låt soppan koka ihop.
Späd så du får soppan så tjock du vill ha den.
Smaka av med kryddor, citronsaft och kryddgrönt.
I frysen grävde jag fram överblivna tortillabröd, perfekt att frysa in efter en tacomiddag.
Mjukost smetade jag på varje bröd och rejält med riven ost.
Kläm ihop dom 2 och 2 med fyllningen mot varandra.
Stek på båda sidor i olja i stekpannan tills osten smält.
Strö över örtkrydda
TORTILLAMACKA eller quesadilla om man så vill 4 port
4 tortillabröd
mjukost chili och paprika
3-4 dl riven ost
olja till stekning
örtkrydda
Ikväll hoppar jag över fiolspelningen, kokar en stor kopp te och kryper under filten!
Älggryta med svamp och pressad potatis
Älggryta
1 kg grytbitar
2 lökar
2 morötter
buljong eller vatten+tärning
10-12 enbär
1 paket bacon
2 nävar torkad svamp
3 dl grädde
geleklick el messmörsklick
1 dl lingon eller tranbär
ev. redning
smör till stekning
salt och peppar
persilja
Bryn köttet, salta och peppra och lägg över i en gryta.
Täck köttet med buljong och låt det puttra ca 1 timme, späd ev. med vatten.
Lägg i lök och morot i bitar och låt grytan puttra vidare tills köttet är riktigt mört.
Fräs bacon och svamp och tippa i det och grädden.
Låt allt puttra lite och smaka av med mera kryddor och red ev. grytan med lite mjöl och mjölk.
Strö över bär och persilja.
Sallad blev det av:
ruccolamix på påse
tomater
snackpaprika
fetaost
olivolja
citronbalsamico
flingsalt med citronsmak
Snabbgurka
1 gurka i hyvlade skivor
1,5 dl vatten
1/2 ättika
2-3 msk socker
1/2 tsk salt
Lägg gurkan i en skål.
Blanda ättikslagen väl tills sockret löst sig.
Smaka av, den ska vara lite söt tycker jag.
Slå den över gurkan och strö persilja över.
Gelé måste det var till grytan mé!
Efterrätten blev som sagt tranbärsparfait eller glass på ren svenska!
Jag gjorde en kolasås till också men det var lika gott utan.
Kolasås
1 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker
1 smörklick
Låt allt koka ihop några minuter tills det blir lite simmigt
Rånen köpte jag för första gången på Konsum och dom var goda till (dom passar även att småäta samtidigt som man bloggar!)
Tranbärsdricka och tranbärsparfait
Idag har jag plockat tranbär med svärfar på en myr där det kryllade av tranbär. Jag har aldrig sett något liknande men det kan bero på att jag inte letat tranbär tidigare heller. Om jag snokar runt på surmyrar så letar jag oftast trumpetisar. Jag plockade 3,5 liter och ni fattar att jag haft det kul i eftermiddag när jag klurat på vad jag ska göra av de små nyttiga suringarna. Nu ligger det bär i frysen ( som ska hamna i grytan imorgon), på tork i ugnen, några torkar på galler, dricka finns på 2 flaskor och glassen är i frysen! Några recept hittade jag inte på nätet men är det någon som har något fiffigt? Har ni några torktips?
TRANBÄRSDRICKA
1 kg tranbär
1 liter socker
5 dl vatten
2 krm natriumbensoat
Jag kokade allt utom bensoatet i 5 minuter sådär och sedan mixade jag allt med stavmixern.
Sedan rörde jag ut bensoatet i litet av saften och lät det koka ytterligare några minuter.
Silduken åkte fram och sedan fick saften rinna av.
Drickan fyllde jag på heta flaskor.
Nu blev det som en fin sylt kvar i silduken när saften runnit bort och den ville jag såklart inte slänga. Den hamnade i en glasshistoria som får bli efterrätt imorgon. Hur den blev vet jag först imorgon men själva glassmeten provsmakade jag riktigt noga, mums!
TRANBÄRSPARFAIT
5 äggulor
2 dl florsocker
3 dl "tranbärssylt"
3 dl grädde
1 dl turkyoghurt
1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
Vispa gulor och florsocker.
Vispa grädden.
Blanda ihop allt till en jämn smet och lägg i fröna från vaniljstången eller vaniljsockret.
Frys in i portionsglas eller i glasslåda.
Nalleman verkar tycka bättre om stubbar än tranbär!
Min Indiska kyckling med äppelchutney
I väntan på den kycklingen så äter vi den här!
INDISK KYCKLING på mitt lilla vis
färska kycklinglårbitar med ben ca 9hg
1 burk kokosmjölk
4 torkade lime eller saften av 1/2 citron
hackad färsk koriander
Om du inte har lust att göra din egen pasta så köp en färdig eller ta MASSOR av curry (istället för de torra kryddorna) det blir också jättegott.
CURRYPASTA
1 tsk korianderfrö
1 tsk spiskumminfrö
1 tsk bockhornsklöver
1 tsk stark paprika
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 chili
1 liten tumme ingefära
2 msk olja
Mortla currypastan allt vad du kan, riv vitlök och ingefära så går det lättare. Jag skulle vilja ha en riktig kryddkvarn men vilken sort är bra? De är ju apdyra men kanske tomten är snäll. Ska man göra mycket currypasta så är matberedaren ok.
Gnid in kycklingen och låt den marinera ett tag ju längre desto bättre.
Bryn den i olja, lägg över i kastrull, tippa i kokosmjölk, lime eller citron.
Låt den puttra i ca 25 minuter.
Smaka av med kryddor och hackad koriander.
Nu har vi ätit en sen middag här och jag tycker att kycklingen blev lite mesig i smaken så öka på kryddmängden om du också vill ha kryddigare.
Nu ska jag pyssla med det här och kolla på Idol! En himla tur att man kan göra två saker samtidigt.
Pasta med bacon och tomat
Pasta Carbonara gillar vi i det här huset och idag fräste jag med tomater och tomatpuré bara som omväxling. Äggulan kan man ju hoppa över ifall man inte gillar det.
PASTA MED BACON OCH TOMAT 3-4 port
300g färsk pasta, linguine gillar jag
2 paket bacon
4 plommontomater
2 klyftor vitlök
2 dl grädde
1,5 msk tomatpuré
1 dl av pastavattnet
basilika, färsk eller torkad
Tillbehör:
1 varsin äggula
riven ost
Stek baconet och när det är stekt så fräs med vitlök, tomater och tomatpuré så det blir varmt.
Riv i basilika eller strö i någon torkad ört.
Koka pastan, slå bort vattnet men tippa 1 dl av vattnet i stekpannan och rör om.
Lägg tillbaka pastan i kastrullen, tippa i baconfräset och häll i grädden.
Låt allt bli hett och servera sedan direkt på tallrikar.
Idag slutade jag tidigt och det var längesedan så jag passade på att plocka in lite kryddor från landet. Jag trodde att farbror Frost tagit dom i natt för det var is på rutan imorse men han måste varit på gosidan.
Jag torkade salvia och tagetesdragonen var för sig och de fick dela på ett myggnät.
Här på nätet är det en salig blandning av timjansorter, oregano, basilika, persilja, gräslök, chili och det var kanske något mer också ja just det rosmarin . Vi får se vad det där blir men det är kul att experimentera!
Vitlök glömde jag visst, den får åka på tork en annan dag.
Efter middagen tog jag korgen och spanade runt på en myr i krokarna här (lite hemlig ska jag väl vara!) för jag har gett mig 17 på att det ska finnas rödgula trumpetisar där. Ifjol fick jag långnäsa men ikväll blev det jubel! Det var väl inte värsta bästa stället men några liter fick jag så nu blir det rensning.
Äppelchutney
Jag har gjort en chutney här på kvällskvisten och receptet hittade jag hos Mimmi. Jag halverade hennes recept och hade bara färsk ingefära hemma. Den blev så god och kommer att passa allra bäst till Indisk mat tycker jag och då kan man stryka mango chutney från köplistan.
Äppelchutney
375 g äpple
1 lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk smör
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk balsamvinäger
1 msk färsk hackad ingefära
1 tsk curry
3/4 tsk salt
3/4 dl honung
1. Hacka äpplen och lök i grova bitar, fräs lite lätt i smör med vitlök och ingefära.
2. Tillsätt vinägern och puttra på i 10 min.
3. Rör ned kryddor och honung och låt det småputtra till marmeladkonsistens, ca 5 minuter.
4. Slå upp på rena och varma burkar. Enklast är att ställa burkarna i ugnen i 110°C , i en halvtimme.
Dagens middag bjöd svärmor på och hennes abborrfilé är helt super. Jag jobbade sent idag så gissa hur skönt det var att sätta sig vid ett dukat smarrigt bord. Det enda som inte var hemodlat var citronen och cremefraichen i såsen!
Fläsklägg, grönsaker och pepparrotssås
Åh min favoritmat sa mannen, log och blinkade med ögat! Nej det är faktiskt det enda i matväg som han har lite problem med så är det kokkött (kalla bönor också förresten).
Gissa vad jag skriver på kakburkarna i frysen till jul?
Kokt fläsklägg 2-3 port
1 rimmad fläsklägg
vatten så det täcker
lök
morot
pepparkorn
Låt läggen koka tills köttet trillar av benet och är mört.
Rensa köttet noga från fett och brosk.
Sila och spara buljongen, den är guld den!
Pepparrotssås 2-3 port
2 msk smör
2 msk mjöl
1 dl buljong från koket
1 dl mjölk
riven pepparrot så det smakar rejält!
Grönsakerna
4 små potatisar
1 morot
3 små rödbetor
1 majrova
salt
smörklick på betorna
Rödbetorna kokade jag i välsaltat vatten.
De övriga grönsakerna skivade jag och la i "ångkokaren" av bambu och sedan fick den ligga över rödbetskastrullen och ånga sig mjuka. Men det blir mumsigt att koka grönsakerna i den goda köttbuljongen också.
Nu ska vi åka till Ånge på bio "Flickan som lekte med elden". Undra just om jag vågar titta? När jag såg första delen blev jag så rädd så jag gallskrek i salongen, inte kul!
Skogsäventyr med Silvanus
Spänningen var på topp igår kväll ska ni veta. Vi var ett gäng på 25 stycken som blev bjudna på ett äventyr i Fränstaskogarna. Vi fick ett uppdrag att lösa så det var bara att kasta sig ut i mörka skogen och akta sig för både det ena och det andra! Man blev som ett barn i en handvändning, HUR KUL som helst (fast min grupp kom skitsist, ok det var ingen tävling men ändå)
Efter äventyret grillade vi korv och hade det mysigt.
Kolla in hos Äventyrsbyggarna Silvanus så får ni se!
Här inne i ladan började äventyret......
Jag klämmer väl hit ett litet dressing/såsrecept också. Jag stod vid hyllan med röror på affären och kunde inte bestämma mig för vilken, för mig med beslutsångest är det ingen hit med många sorter. Det slutade med att jag inte tog någon utan åkte hem och rörde ihop en egen och den blev faktiskt god (och med mindre e-nummer).
Vi hade starka chilikorvar men har du inte det så ha i chili och tomatpuré så det blir lite tryck.
Det blev tunnbrödrullar med korv, sallad, tomater och den här dressingen efter äventyret!
Dressing till korv/hamburgare
1dl yoghurt
1 dl majonäs
2 msk bostongurka
2 msk hackad lök
1 urkärnad hackad tomat
1 klyfta vitlök
(chiliflakes)
(1msk tomatpuré)
1/2 dl hackad koriander
salt och peppar
Älgjakt för första gången!
Jodå titta noga!
Här kommer ett recept som jag bara kopierat på min blogg men som jag älskar!
Bara att hoppas på älgkött framöver........
MIN ENKLA FAVVOÄLGGRYTA 4 port.
5 hg grytbitar av älg eller nöt
2 msk smör eller olja
buljong eller vatten + 1 buljongtärning
12 krossade enbär
10 smålökar eller 2 vanliga i klyftor
3 dl torkade trattisar eller färska champinjoner
2 dl grädde eller mjölk
1-2 msk mjöl
salt, peppar
Bryn köttet och krydda.
Tippa över buljong och låt det puttra tills köttet är mört, späd under tiden med vatten.
Fräs lök och svamp och lägg över det i grytan på slutet.
Häll i grädde/mjölk vispat med mjölet och låt grytan koka ihop.
Smaka av med mera kryddor om det behövs.
Här ska jag fresta er med vad jag åt igår kväll!
Ny Hälsingeströmming som var riktigt god men Oskars vann nog kvällens smaklökar ändå......
Nu ska jag ut på ändå mera skogsäventyr men det får ni höra om i morgon!
Ha en skön lördag mina vänner och har jag inte försvunnit i mörka skogen ikväll så hörs vi morgon!
Korvgryta med pepparrotsyoghurt
Korvgryta
800 g rotsaker (potatis, morot, kålrot, palsternacka)
5-6 hg falukorv
1 gul lök
1 liten purjo
2 nävar sockerärtor
1-1,5 liter kraftig buljong
persilja
ev. salt och peppar
Koka grönsakerna i buljongen tills de är riktigt mjuka.
Lägg i korven i bitar och sockerärtorna och låt det koka upp.
Strö i persilja och smaka av med kryddorna.
Sist vi åt korvgryta gjorde jag en senapscreme men nu kom jag på att det vore gott med pepparrot. Osten var bara utfyllnad, det räcker länge med bara pepparrot.
Pepparrotsyoghurt a´la mig
2 dl turkyoghurt
50 g pepparrotsost (bara för att den var över)
2-3 tsk riven pepparrot
salt och peppar
Ha en skön kväll, själv ska jag lägga mig i soffan och kolla på Idol och jag tror att det dyker upp en eller två tekompisar. Jag hade tänkt baka något men det får bli en köpt mumsmums!
Isterband med stuvad vitkål
Mums tycker jag då men det kanske inte alla håller med om? Det här var gårdagens middag som jag inte la ut igår. Isterband köper jag sällan för det är sån mat som jag glömmer bort att den finns. Stuvad vitkål älskar jag och här kokas ingen potatis till heller för det är så himla gott ändå.
STUVAD VITKÅL MED OST 3 port
3 hg vitkål
buljong eller vatten+tärning
mjölk+vetemjöl
1-2 dl riven ost
riven muskotnöt
salt och vitpeppar
Dela kålen i småbitar och koka den knappt mjuk i buljongen.
Häll av buljongen men spara 1 dl med kålen.
Slå i mjölk så det nästan täcker kålen, red av med mjöl och låt stuvningen koka några minuter.
Krydda och rör i osten så den får smälta.
Jag har precis kommit hem från en helt suverän svamputflykt med Kerstin, korgen är full av rödgula trumpetisar!
Hon har inbyggd svampradar och den funkade perfekt idag. Har inte ens kännt att jag är hungrig (och kissnödig) så ivrig blir man!
Det känns hårt att åka hem och LÄMNA svamp, fattar ni!?
Nu blir det till att rensa resten av kvällen.
Fiskgryta med räkor och fänkål
Kvällen innan vi åkte till fjällen såg jag det här receptet i Familjens Stora Receptskatt av Eva Ljungren, jag har bara ändrat lite (ett problem jag har).
Väldigt lättlagad mat som passade perfekt i en fjällstuga!
FISKGRYTA MED FÄNKÅL 4 port.
4 portionsbitar lax
400g skalade räkor
1 fänkål
1 liten purjolök
2 dl creme fraiche saffran och tomat
2 dl vatten
1 dl mjölk
1,5 fiskbuljongtärning
1 citron saft och skal
1 klyfta vitlök
1 dl kryddgrönt, timjan,gräslök och persilja tog jag
maizena till redning
2 msk smör
salt, vitpeppar
Skär fänkål och purjo i tunna strimlor och fräs det mjukt i smöret.
Tippa i CF, vätska, buljong, citron och vitlök.
Låt allt koka upp och lägg sedan i fisken i kuber.
Låt den sjuda några minuter, red av om du inte vill ha tunn sås.
Rör ned räkor och kryddgrönt och smaka av med salt och peppar.
Den här grytan passar fint till både pasta, ris och potatis tycker jag.
Creme fraichen var god men man vill man ha rejäl saffransmak blir det till att köpa ett kuvert av den kryddan!
SALLAD till grytan blev det av:
krispsallad
ruccola
isbergsallad
avokado
körsbärstomater
citronsaft
salt och peppar
Här kommer några bilder från vandringsdag nr.2. Då tog vi bara med mackor på fjället och det var klart lättsamt men inte riktigt lika roligt!
Nu ska jag leta äppelkakerecept för jag ska ha fika med till mina spelmansvänner i morgon och efter det ska jag kolla in Tinas cookalong!
Renskavsgryta på fjället
Nu är vi hemma efter en långhelg i Tänndalen, vi åkte redan på torsdagkväll och det känns som en minisemester. Vädret var väl inte på top så då fick vi vara det själva. Det är lätt gjort förresten med Anna-Lena och Svenne för dom deppar inte ihop för lite storm och störtskurar! Inte heller när vi (läs: mannen) inte tagit med T-röd utan någon annan sprit som brann som skit och dessutom tog slut alldeles för fort. Men vi åt alla huttrande och glada kokt pasta och ljummen renskavsgryta med utsikt från Svansjökläppen! Lingonen och enbären plockade vi på vägen upp för dom hade jag lämnat kvar hemma.
Det blev inget direkt fotoläge på grytan för då gällde det att äta på direkten om ni förstår!
Anna-Lena fixar mackan i (den långa) väntan på maten.
Tunnbröd med pepparrotsost, rökt kött och krispsallad.
Renskavsgryta
2 paket renskav (tror det är 200g i varje)
2,5 dl torkade trumpetsvampar
1 gul lök
3 dl grädde
1 svampbuljongtärning
1 dl lingon
6-8 enbär
3 msk smör
salt
Blötlägg svampen.
Fräs kött, lök och svamp i omgångar, salta och lägg över i "grytan".
Tippa i grädde, lingon och smula i buljong och enbär.
Låt allt puttra ihop och ät tillsammans med pasta , ris eller nudlar.
Ja ni får väl använda fantasin hur grytan såg ut med kött och allt!
Optimister, ni kommer aldrig att få eld!
Det fick dom......och det blev varmt och skönt innan vi gick hemåt. Deras tanke var såklart att göra klart maten där, men men ljummet fick duga!
Kycklingspett med nudlar och jordnötsås
Japanska spett brukar vara sötare än så här, ofta med en ihopkokt glaze av soya och socker men här fanns det inte tid med det utan jag tog en soya som redan var söt. Såsen var också ett experiment och den åt vi kall men den borde funka att värma också tycker jag.
KYCKLINGSPETT
1 kg kycklingfilé
3 msk ketjap manis (söt soya)
3 msk sesamfrön
salt och peppar
Dela varje filé i minst 4 avlånga bitar och lägg dom i en plastpåse.
Tippa i soya och sesamfrön och låt de marinera en stund.
Stek kycklingen i stek eller grillpanna, salta och peppra.
Trä upp dom på små spett före eller efter vilket du vill!
NUDLAR
2 fp snabbnudlar
1 paprika
1 liten purjo
2 msk fishsauce
1 msk japansk soya
2 msk olja
färsk koriander
Koka nudlarna och fräs under tiden grönsakerna.
Blanda ihop nudlar och grönsaker och stänk över fishsauce och soya.
Garnera med koriander.
JORDNÖTSÅS
1 liten burk kokosmjölk (typ 160 ml?)
1 tumme ingefära
2 klyftor vitlök
1,5 dl salta jordnötter
1/2-1 dl sweet chilisås
1 msk honung
Mixa allt utom kokosmjölken några sekunder.
Tippa i kokosmjölken och mixa vidare så såsen bli slät.
Smaka av så du får lagom styrka och sötma, ja och sälta också såklart!
Sushi på söndan
Här kommer ett gäng med bilder från middagen igår. Om ni inte gjort sushi tidigare så lovar jag att det är ett roligt pyssel och inte alls svårt och man måste inte ha rå lax om man inte vill! Bor man inte nära någon asiatisk butik så finns allt att köpa på de flesta större Ica och Konsumbutikerna. Jag trodde själv att det var ett skämt för igår fanns det allt utom noriark i Ånge (sista risfp tog jag!) och då känns 24 mil t.o.r till Sundsvall inte så kul. Familjen Winzell räddade dock middagen för de hade nori att låna oss och hokus pokus då blev det bara 6 mil!
Här lagar Lisa och Adam sushi på löpande band. De var så himla duktiga så jag tog på mig diskservice och dukning direkt!
Voila! De gjorde 93 stycken maki och nigiri och hur många tror ni blev över?
Svar:0
Men då var vi 7 stycken som åt också och Lisa packade en lunchlåda riktigt kvickt!
Samarbete på hög nivå här!
Gurka, avokado och crabfish i rullen.
Uramakirullar med riset ytterst, hur fint och gott som helst och min furikakeblandning kom också till användning.
Det märks att Adam varit en månad i Japan!
Den här modellen har inte jag gjort tidigare men kul med nya ideér i köket.
Lisas läckerbitar!
Förutom misosoppa, soya, wasabi och gari (ingefära) så är det gott med riven morot och rättika till sushin tycker jag!
Tunnbrödklämma med varmrökt lax
I går blev det flera timmar i skogen på jakt efter trattis med Kattis! Trattisarna hittade vi inte ens fast det är väldigt mörkt på mitt ställe så jag hoppas de tittar upp snart. Jakten fortsatte på rödgula trumpetisar och det gick mycket bättre vi plockade väl 6-7 liter och nu ligger dom på myggnätet och ska torkas, synd bara att de krymper så.
Efter skogen och dusch så åkte mannen och jag på fest till Tor-Björn och Annika och såklart ska ni få reda på vad gänget blev bjudna på!
Här kommer förrätten!
Jag ser att jag ljuger direkt för det var inte pepparrotsgrädde utan creme fraiche med både pepparrot och wasabi tillsammans med varmrökt lax och ruccola.
Kalasgott som ni förstår!
Mumsig kyckling med chips
Nej det var inte dimma på hyacintvägen utan jag glömde min egen kamera hemma (fattar inte hur det kan vara möjligt!?) och fick låna en som jag inte behärskade! Den här kycklingrätten har jag inte ätit tidigare men det kommer att bli repris för den var sååå god, en riktig barnfamiljsfavorit kan jag tänka mig!
Annikas kycklinggratäng
2 grillade kycklingar
3 dl grädde
1/2 dl majonäs
1/2 flaska mango chutney (smaka dig fram )
1 purjolök
riven ost
200g chips, lättsaltade
salt och peppar
Rensa kycklingen och lägg bitarna i en ugnsform.
Vispa grädden lätt, blanda i majonäs, salt och peppar.
Bred blandningen över kycklingen.
Strimla purjo och strö över, klicka ut mango chutneyn och strö över osten.
Gratinera i 175 ° i 15 minuter.
Ta ut formen, strö över chipsen och ställ in formen ytterligare några minuter tills chipsen blivit varma och fått lite färg.
Tobleronemousse med glass och drottningsås
Här kommer nu efterrätten och visst är det knepigt att fast man är mätt som en tok så ryms det ändå det söta och goda på slutet.
Du får rätta mig Annica men vist var det ungefär så här du gjorde?
Annars finns det ett liknande recept här!
Tobleronemousse
3 dl grädde
3 små toblerone
Vispa grädden.
Smält chokladbitarna i micro eller vatten bad.
Rör ihop grädden och chokladen och kyl i portionsformar eller en skål.
Drottningsås
3 dl hallon
3 dl blåbär
1 dl socker
Låt bär och socker koka ihop så det blir lite simmigt.
Mixa/sila om du vill!
Lägg upp sås, glass och chokladmoussen i skålar, MUMS!
På festen uppvaktade vi Cecilia och kjell-Ove som gift sig i smyg utan oss, grattis grattis!
Salsa med physalis och tomater till fredagsräkorna
Räkor, baguetter och färdig skagenröra har blivit fredagsmat här hemma rätt ofta på sistone och det enda krångliga med det är att komma ihåg att ta upp räkorna från frysen. Jag blev sugen att ha en salsa med mango eller avokado till men det som fanns hos mig var det ni ser på bilden så jag hackade ihop det. Chilin var så mild och god (Hungarian hot wax tror jag som mognat så länge så den blivit röd)så hela frukten åkte med. Mina egna physalisplantor är höga och har faktiskt bär men jag ska ha tur om de hinner bli klara före frosten!
Jag tyckte att salsan blev helt ok men det hade varit snäppet bättre med avokado i röran.
Physalis och tomatsalsa
8-10 småtomater
1 korg physalis
1 msk hackad rödlök
1 chili som var mild
1/2 kruka färsk koriander
2 msk olivolja
1 skvätt vinäger
honung
salt och svartpeppar
Dela/hacka allt i småbitar, blanda om och smaka dig fram med kryddor, syra och honung!
Nu ska jag stryka kläder och fixa till mig för ikväll blir det dans på Tallbacken i Ånge. Det finns inget ställe som är sååå mycket nostalgi som det.......Det brukar inte vara dans där nuförtiden och det är visst en tjej på gymnasiet som fixat allt så då måste vi ställa upp! (Jag försöker att inte tänka spöregn, utedansbana och skön soffa just nu....)
Vitkålssallad till mina köttbullar
Det här är kanske inget att blogga om men jag ville gärna sätta mig här och "knappa" lite. Den här salladen gör väl alla och finns väl på de flesta skolor och förskolor. Vissa kallar den för 2 veckorssallad men så länge räcker den inte hos mig och är nog inte så fräsch efter den tiden heller. Paprika är också gott att ha i förresten. Smaka er fram med syra och sötma och så här blev min blandning idag.
En alldeles vanlig vitkålssallad
1 bit vitkål (500g)
2 morötter
1 liten purjolök
Dressing
1/2 dl olja
1/2 dl vatten
3/4 dl vit balsamvinäger
1 msk honung
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
Riv morot och purjo och strimla vitkål med hyvel eller matberedare.
Koka upp dressingen och slå den het på kålen.
Peppra på rejält på slutet!
Nu ska jag åka till Byberget på Tupperwareparty och det var 100 år sedan sist, trodde knappt att de där asdyra burkarna fanns kvar. Jag tänker nog inte handla något men hm... det vet man ju hur det brukar bli...ofta dyker det upp saker man inte kan leva utan, ha ha!
Ha en trevlig kväll ni också
Wok med skaldjur och grönsaker
Snabb och lättfixad middag blev det här och de frysta skaldjuren( räkor, crabfish, bläckfisk) var helt ok som snabbmat. Jag tinade både dom och skaldjuren och slog av vätskan för jag vill att det ska bli krispigt wokat och inte kokt. Nu hjälpte inte det den här gången för jag har fullständigt värdelösa stek/wokpannor! Har ni några bra tips på pannor som tål mig som måste ha plattan på högsta?
TORSDAGSWOK 3-4 port
300 g frysta wokgrönsaker
300g seafoodmix
2 paket snabbnudlar
2 klyftor vitlök
1/2 -1 chili
2 klyftor vitlök
1 stor tumme färsk ingefära
2 msk oystersås
2 msk fishsauce
1-2 msk japansk soya
saften av 1/2 citron
1-2 msk honung
1/2 kruka koriander
matolja
Woka grönsaker och skaldjuren hett och snabbt.
Låt sedan chili, riven vitlök och ingefära fräsa med.
Smaksätt sedan woken med såserna, citron, honung och hackad färsk koriander.
Tippa upp de kokta nudlarna och lägg woken över!
Köttsoppa eller grönsakssoppa, vilket du vill!
Nej då det är inte dimma hos mig utan bara dags att ta bort flottet från linsen!
Jag hade kokt och färdigt älgkött i frysen men utan kött blir det såklart en himla god grönsakssoppa. Det här var det som hamnade i min gryta och du som vill ha en mera matigare soppa får lägga i mera av "matigheten", själv vill jag ha mycket buljong!
KÖTTSOPPA 6-8 port.
2 liter buljong från kok eller tärning
700g rotsaker(potatis, morot, kålrot, palsternacka)
2 stjälkar selleri
1 liten lök
1 liten purjolök
3 hg kokt kött i småbitar
1 dl persilja
Dela alla rotisarna i bitar och koka upp dom i buljongen.
Lägg i hackad lök, purjo, selleri och köttbitarna efter några minuter.
När allt kokat mjukt så smaka av med salt, peppar och klipp i persiljan.
Efter soppan blev det äppelpannkaka..............
Tätätätätävling, tävling, tävling!
Vill du som jag vinna en kokbok av Jamie eller kryddor med killens namn på från Toja Import ja då tittar ni in till Kardemumma Gumman eller Nadjas kök.
VAR MED OCH TÄVLA HÄR!
Äppelpannkaka i min lilla ugnsform.....
passar fint efter soppan. Om jag hade tänkt till lite tidigare så borde jag bjudit svärisarna på middag idag när jag slutade tidigt och allt men det får bli en annan dag då.
När jag åkte från jobbet så fick jag en hink äpplen av min syster för hon hade så mycket. Själv har vi bara mycket av en sak på vårt träd och det är GRENAR! Trädet har vi haft i 20 år och aldrig någonsin beskurit det, bit i det ni alla duktiga äppelodlare!
ÄPPELPANNKAKA
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 äpplen
socker
Rör ihop pannkakssmeten och lägg den i en smord mindre ugnsform.
Skala och klyfta äpplena och lägg dom i smeten.
Grädda pannkisen i 200-225° i ca 25 minuter.
Strö socker över innan du serverar pannkakan ljummen!
Det går finfint att "hotta" till pannkakan med kardemumma, kanel, vanilj och vad man nu vill men jag vill ha den som min mormor gjorde när jag var liten.