Melonsallad med fetaost och oliver



Här kommer en somrig sallad som passar perfekt till grillat, sötma från melonen och sälta från ost och oliver. Jag fick goda turkiska oliver av Fridas "svärmor" Lisa och dom var sååå goda, saltare och mjukare än kalamata. Vi ska ha vinlotteri ikväll och nu kanske det är läge för mig att vinna för håll i er...... jag drack ett glas rött i helgen när vi grillade och faktisk så smakade det nästan bra.

♥ Blandad sallad, skott ,ruccola
♥ Vattenmelon
♥ Fetaost
♥ Svarta oliver

Det blir inte längre inlägg när jag är på surhumör, hoppas mitt horoskop för idag stämmer men det måste handla om någon annan. Nu ska jag ta mig i kragen om jag nu har någon........




Potatissallad med gremolata



Vilken härlig midsommarhelg det varit! Vi har varit många här och då trivs jag, sonen har varit och friat i Sandviken men annars har alla varit hemma + några pojkvänner. Jag fick flera kokböcker i pris från Taffel och i "Middag hos oss" fanns det här receptet på en fräsch potatissallad som blev god och verkligen passar till grillat. Jag tog inte en hel kruka basilika och rev Grana padanoost över. Snålhet? Ja faktiskt och tar du en lagrad präst så blir det precis lika gott.

POTATISSALLAD MED GREMOLATA
1 kg  små färskpåotatisar
2 citroner
3 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
1 knippe bladpersilja
1 knippe gräslök
1 dl olivolja
salt och peppar
parmesanost

Koka potatisen, låt den kallna och skär i skivor.
Tvätta citronerna och riv skalet.
Finhacka vitlök och örter och blanda det med citronskal, saft (jag tog inte saft från båda citronerna), olja, salt och peppar.
Slå röran över potatisen och hyvla mycket parmesan över.



Nu har vi kvällsfikat scones här för gänget har varit på bilbingo. Lisa och Adam vann 1000 kronor så dom var glada! Själv är jag klar med bilbingo sedan larmet gick igång flera gånger och jag inte fick av det! Värst var det då alla satt och väntade på 12000 kronors vinsten och en karl blev skogstokig och skrek och svor.......ja nu är det två år sedan men jag är ändå klar med bilbingo.
Vad tyst det blev när alla drog iväg, nu är det bara att gå och lägga sig för det är en veckas jobb kvar till semester!


Jordgubbsrulle med lemoncurd och grädde



Midsommarafton blev en härlig dag, vi åt sill till lunch på Näset, middag hos kompisar i Prästbodarna och efter det drog vi till Säter på dans. Kul dag men jag är inte riktigt van att vara uppe till halv fyra!
Här kommer midsommaraftonens efterrätt fast jag hade bestämt att jag inte skulle göra någon, konstigt det där men det måste ju bero på att jag tycker det är himla roligt. Jag har sett recept på tårtor med lemon curd och gubbar så varför inte stoppa allt i en enkel rulltårta? Fräscht med citronen tyckte de flesta men en gnutta för syrligt tyckte Frida.

Rulltårta 
3 ägg
2 dl socker
1/2 dl potatismjöl
1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker flufsigt.
Blanda i mjölet blandat med bakpulver.
Grädda i långpannan på plåtpapper i ca 5 minuter i 225°.
Stjälp upp på ett sockrat plåtpapper och låt botten kallna.

Lemon curd
2 äggulor
1 ägg
2 dl strösocker
2 citroner, skal och saft
100 g smör

Tvätta citroner, riv skalet fint och pressa ut juicen.
Vispa äggulor, ägg och 2 dl socker några minuter en skål.
Ställ skålen i vattenbad och tillsätt citronskal och juice.
Rör tills krämen tjocknat 10- 20 minuter.
Skär smöret i bitar och klicka i det under omrörning tills det smält.
Låt krämen svalna och spara den i en burk i kylen.

Fyllning
3 dl grädde
1 liter jordgubbar

Fyll rulltårtan med grädde, lemon curd (inte allt bara) och skivade jordgubbar men spara några gubbar till garnering!


"Storpasta" med ädelostsås och skinka



Jag kunde väl inte hålla mig ifrån bloggen som jag trodde hmm....Det blev bara en lätt städning här i huset för jag har lagt energin på att plocka mycket blommor istället, alltid lurar man nån! Vilken härlig dag det varit med sol och lagomt med vind så myggen håller sig borta. En snabb och enkel middag blev det till Anna, mannen och mig. Jag köpte garofalopasta på coop inte för att den var billig men ni vet hur det är när handen bara tar tag och släpper ner påsen i kundvagnen och sedan går benen såååå snabbt därifrån!

"STORPASTA" 3                                                                                                                                        
3 dl grädde
1 dl mjölk
50 g ädelost/gorgonzola
1 klyfta vitlök
1 hg skinka
(maizena till redning)
salt och svartpeppar
basilika och småtomater att strö runt

Koka pastan och under tiden kokar du upp grädde och mjölk.
Smula i osten i gräddmjölken och riv i en klyfta vitlök.
Låt osten smälta och red av såsen om du vill ha den tjock.
När pastan kokat klart så lägg upp den på tallrikar, slå såsen över och garnera med skinka och basilika.
Det blir såklart lika gott att slå såsen över all pasta direkt.



Nu säger jag det igen, TREVLIG MIDSOMMAR till er alla!


Tacopaj med smördegsbotten



Äntligen sommar! Jag har frusit i flera dagar men nu har jag tinat upp (kan bero på att vi har storhandlat nu i kväll också) Nu är det inte lika kul att sitta inne vid datorn och jag hinner inte läsa alla bloggar som jag gillar men så är det väl för oss alla.

 I morgon ska jag och min gamla jobbarpolare Kerstin spela på förskolornas midsommarfirande, hur svårt kan det vara att få dom där små grodorna att fastna? Jag fattar inte, men det beror väl på att vi inte spelar dom trudelutterna i spelmanslaget:)!

Rester från frys och små burkar blev det till middag och allt landade i ett skal av smördeg. Salladen fick ett udda sällskap av rädisa och äpple men jag ringlade på olivolja och strödde på ett salt med timjan ja och sen var det tomt i kylen.

Undra om ni ska laga värsta midsommarbuffén? Jag ska ligga lågt och bara äta sill kanske grilla lite och njuta av att det är midsommar!
TREVLIG MIDSOMMAR TILL ER ALLA! (men jag kanske skriver något före helgen ändå....)

TACOPAJ
2 plattor smördeg
2 hg stekt tacofärs
1/2 dl tacosås
3 tomater
1 liten paprika
1 dl majs
2 dl cremefraiche
2-3 dl riven ost

Tina smördegsplattorna, kavla dom tunt och tryck ihop dom i en liten pajform (24 cm).
Nagga botten och lägg majsen där (kanske onödigt?!), förgrädda i 10 min 200°.
Lägg sedan i köttfärs, sås, paprika, tomater, CF och ost.
Gräda i 10-15 minuter tills pajen fått färg.

Psst idag var jag i tidningen Dagbladet.......

Marinerad rådjurstek eller älgstek



Jag fick ett rådjur av yngsta dotterns pojkvän Olle. Tror ni jag blev glad? Jaaaa!!! Titta i gungställningen sa han en morgon för några veckor sedan och där hängde rådisen, men jag trivs bättre med att det är styckat och ligger i min frys. Hoppas inga veganer blev upprörda och ledsna nu bara.....jag är inte riktigt bekväm med slakt själv men vill hemskt gärna äta kött, här snackar vi dubbelmoral!
Det var ett fantastiskt gott kött som fått hänga perfekt länge och styckats i perfekta bitar, duktig kille den där Olle!
Jag rörde ihop en enkel marinad, tvekade om jag skulle ta enbär som är klassiskt till vilt men jag tog chili istället. Ta de örtkryddor du har det blir gott med vilka som helst!

RÅDJURSTEK
1-1,5 kg rådjurstek/älgstek/rådjurssadel
2 msk smör
2 msk olja
salt och peppar
Marinad:
1 dl rapsolja
2 msk balsamvinäger
2 msk japansk soya
2 msk rosmarin (2 tsk torkad)
1/2 dl oregano (1 msk torkad)
2 klyftor vitlök
1/2 chili

Hacka kryddor, vitlök, chili och blanda det med det övriga.
Låt det tinade köttet ligga i marinaden minst en timme och gärna över natten.
Skrapa av köttet så gott det går men spara allt skrap och marinad.
Bryn köttet i stekpannan och krydda med salt och peppar.
Lägg köttet i en trång ugnsform, slå marinaden över och kör köttet i 150° graders ugn tills innertemperaturen är max 60 grader (om du vill ha det rosa vilket jag hoppas!)

SÅSEN det bästa av allt!
stekskyn från formen ca 2 dl
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
en skvimp svartvinbärsaft /gelé/honung
maizena +vatten om du inte vill ha tunn sås

Sila buljongen från formen och koka upp den.
Vispa i creme fraiche och grädde och låt den puttra på.
Smaka av med sötma och ev kryddor och redning.

Det blev några smörstekta trattkantareller vid sidan om och gelé såklart!



Jonas och Cecilia nu har jag smakat lingonbalsamicon som jag fick av er och den passade perfekt till det här vilda köttet!
Nu ska jag spana in kungamaten, vad tror ni dom får? Jag har gissat här på gös, ogräs av något slag (nässlor, ängsyra, kirskål, ramslök) någon fågel och kanske jordgubbar. Tänk om man fick smaka den där maten........

citronglasstårta

Jag var på en kul tjejfest igår med god mat och mycket skratt. Vi fick en supergod sallad typ den här som jag måste göra själv i sommar när det blir varmt, om det blir varmt!? Partyt var ute och både vinterjacka och fleecefilt åkte på och ja ...det är juni. Efterrätten fixade jag och receptet hittades här på Allt om mat. Jag hade inte tid att koka kolasåsen sådär utan öppnade burken och kokade mjölken i ca 10-15 min tills den såsat till sig men man måste röra exakt hela tiden och ha svag värme. Varför körde jag inte såsen i micron? Jag ringlade bara hälften av kolasåsen i glassen för jag var rädd att det skulle bli för sött men vräk på allt för glassen var så syrlig.

CITRONGLASSTÅRTA DULCE DI LECHE
1 burk kondenserad mjölk
10 st digestivekex
2 msk strösocker
50 g smält smör

Glassen:
3 ägg
3 dl grädde
1,5 dl strösocker
2 citroner, skal och saft (1,5 dl)
2 dl creme fraiche
25 g mörk choklad


1. Ställ burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten.Låt koka under lock 3 timmar till en tjock kolasås och låt burken svalna ca.15 min.

2. Sätt ugnen på 175°.

3. Smörj en form med löstagbar kant,24cm i diameter och spänn fast ett bakplåtspapper i botten.

4. Krossa kexen i en matberedare och tillsätt socker och smält smör.

5. Tryck ut smulorna i formen och grädda mitt i ugnen ca.5 min och låt den kallna.

6. Dela äggen och vispa äggvitorna i separat bunke till ett fast skum.

7. Vispa grädden i en bunke.

8. Vispa äggulor och socker fluffigt och tillsätt citronskal och saft.

9. Vänd i creme fraiche,grädde och sist äggvitor i smeten.

10. Varva citronfyllningen med kolasmet i formen och avsluta med att ringla kolasmet ovanpå.

11. Sätt formen i frysen minst 6 timmar.

12. Ta fram glasstårtan 10-20 min innan den ska serveras och hyvla choklad på toppe

Regnet vräker ner så det blir soffan snart och spaning på det stora bröllopet med en stoooor kopp caffe mocha!


Köttfärsrulle med ajvar och fetaost






Här blev det ett test med ajvar i en rulle, lite grönsaker omkring och en sås som det också hamnade ajvar i. Nu blir det kanske en ajvarvecka för burken var stor och röran håller inte så många dagar när burken är öppnad (gott tecken, inga konserveringsgrunkor). Ok jag kanske fryser in lite så ni inte lessnar på mig, förresten är röran grymt god på pizza istället för tomatsås.

KÖTTFÄRSRULLE 4-5 port
5 hg köttfärs (älg blev det här!)
1 ägg
1 dl grädde eller mjölk
1/2 dl havregryn
1 tsk salt
svart och vitpeppar

Fyllning i rullen:
1 dl ajvar, mild sort
150g fetaost eller någon annan ost med smak
basilika eller något annat grönt

Grönsaker runt rullen:
10-12 färska champinjoner i kvartar
2 lökar i klyftor
10-12 hela småtomater
1 näve hackad basilika
2-3 msk olivolja
salt och peppar

Blanda ägg, grädde och havregryn och låt det svälla en gnutta.
Blanda sedan i färsen och krydda rejält.
Platta ut färsen som en rektangel 1 cm tjockt på en bit plastfolie.
Smeta på ajvar och strö över fetaosten och det gröna.
Rulla ihop med hjälp av plasten och lägg sedan rullen i en ugnsform och strö över det sista av osten.

Så här gjorde jag för att jag inte ville ha överstekta grönsaker men det blir gott om du lägger dit allt på en gång också!

1. Kör rullen i 10 minuter i 175°
2. Lägg dit champinjoner, lök, olja och kryddor och kör ytterligare 10 minuter.
3. Till sist lägger du dit tomaterna och steker på allt 10 minuter till.
4. Strö över basilikan och servera med pasta, ris eller potatis och gärna den här såsen då.


AJVARSÅS varm eller kall
3 dl creme fraiche 34 %
2-4 msk ajvar
1 klyfta vitlök
1/2 dl hackad basilika eller något annat kryddigt grönt
salt och svartpeppar

Värm allt och låt det småputtra, späd med mjölk eller en gräddskvimp om du vill ha tunnare sås.
Vill du ha en kall sås så rör bara ihop allt och låt såsen dra en stund i kylen.

Jag har haft en bakkväll här och testat två nya enkla efterrätter som ska med på tjejfest imorgonkväll. Dom bloggar jag om en annan kväll för nu ska jag vräka omkull mig i soffan och kolla nyheterna, ha det fint mina vänner!


Frida bakar fina rosenbröd



Jag längtade verkligen efter småfrallor häromdagen och Frida fixade till så goda och fina men dom försvann i ett huj. Nu ska jag packa in en tomatplanta i bilen och åka till min syster och byta den mot en kopp te!

ROSENBRÖD ca 30 st små
50 g smör
5dl mjölk
50g jäst
1tsk salt
2tsk socker
ca1,3l vetemjöl
valmofrön till ganering

Smält smöret och tillsätt mjölken, värm det till 37°.
Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan och sedan allt det övriga.
Låt degen jäsa i 30min.
Dela degen i fyra och gör längder som du sedan delar i åtta.
Rulla till runda bullar, klipp ett kryss i varje och låt jäsa 20-30min.
Pensla med ägg och strö på vallmofrö.
Grädda bullarna i mitten av ugnen 250° i ca 10 minuter.

I morgonkväll klockan 20.00 måste ni kolla in TV1 för då ska min kompis Ulla från Ockelbo (nu pratar jag om Jonssons dotter från Borgsjö) sjunga i stora huvudstaden!!! Själv hoppas jag att det går att se på SVT-play för vi ska ha möte på jobbet.










Enkel snabb vinsås....

...jag orkade inte ens skala lök och fräsa på men det blev en god sås ändå! Rödvinssås har jag lärt mig att tycka om de senaste åren, synd bara att jag inte lärt mig tycka om själva vinet....smakar vidrigt i min mun men eftersom jag nu älskar kryddor och vin ska vara som en krydda så är det bara konstigt att det inte stämmer för mig.....
Bilden blev inte till såsens fördel så jag hoppar över den!

MIN SNABBA RÖDVINSSÅS
2 dl rödvin
1,5 dl vatten eller sky från stekta köttet
1 kub fond du chef oxbuljong
1 msk tomatpuré
1/2 msk balsamvinäger
1/2-1 msk honung
1 klick smör
1 kvist timjan eller lite torkad
ev. maizena till redning

Ja jag lät allt utom smör och maizena koka ihop i 8-10 minuter och sedan åkte smörklicken och en gnutta redning i såsen. När allt kokat ihop så smaka av med sött, surt och salt tills du är nöjd, sila såsen och servera!

Krossad potatis med nässlor och chevré



I helgen har det varit spelmansträff i Önsta så igår spelade vi hela långa kvällen. Ullavännen från Ockelbo har varit hemma och det gjorde inte helgen sämre, snälla kom hem lite oftare! 
När jag kom hem från spelningen tyckte jag det var dags att bjuda familjen på min vinnarpotatis så jag dök ut i diket och letade de minsta nässlorna (klippte ner dom också så kommer det snart nya) Det här blir lika gott med spenat också tror jag om du inte har lust att kräla runt och leta ogräs! Juryn lagade min rätt med färskpotatis men det ska jag testa längre fram.

KROSSAD POTATIS MED NÄSSLOR OCH CHEVRÈ 4 port
700 g potatis
1 liter nyplockade nässlor
100 g chevré i bitar
50 g smör
2 äggulor
1 klyfta vitlök
1/3 tsk nyriven muskotnöt
knappt 1 tsk salt,
nymald vitpeppar

  1. Sätt ugnen på 225°C. Skala potatisen och sjud den mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Skölj nässlorna noga. Koka upp 1 l vatten med salt och förväll nässlorna 2 minuter. Fiska upp nässlorna, krama ur dem lätt och hacka dem ganska fint. Spara gärna nässelspadet till en soppa. Slå av vattnet på potatisen när den är mjuk. Låt svalna en aning.
  3. Blanda ned nässlor, smör, äggulor, ost och kryddor. Riv ner vitlöksklyftan. Krossa allt med en gaffel.
  4. Lägg upp moset  i en smord ugnsform och gratinera i 8-10 minuter så ytan blir knorpig och får lite färg.

Vi åt lättstekt älgentrecote och vinsås till potatisen och det passade bättre ihop än jag trodde!



Jag är med och tävlar hos BakeCake och man kan vinna fina formar från Kalasform.
Hoppa med och tävla du också!


Rabarbermuffins



Rabarberpremiär i köket i dag, jag har inte ens gjort en rabarberpaj! Det är bra mycket roligare att baka nu med mina nya fina bakbunkar men tänk vad roligt det skulle vara om man hade en sån här! Nej det vore nog bättre med ett par nya träningsskor och en stor påse MOTIVATION!
Jag hittade det här receptet hos Kalasgott och nu ska jag provsmaka dom!

RABARBERMUFFINS 8-10 stora
1 Rabarberstjälk
2 msk Smör
2 msk Ljus Sirap
2 tsk Kanel

2 Ägg
1 ½ dl Farinsocker
2 tsk Vaniljsocker
1 knapp msk Bakpulver 
1 tsk Kanel
4 dl Vetemjöl
saften av 1 Citron 
½ dl Mjölk
100g smält Smör 


Skiva rabarbern i 1 cm tjocka bitar.
Stek den mjuk i smör, sirap och kanel.
Vispa ägg och socker fluffigt.

Sikta ned bakpulver, kanel och mjöl i smeten och rör om.
Tippa i citronsaft, mjölk, smält smör och rabarberbitarna och blanda.
Fördela smeten i muffinsformar helst nedsatta i muffinsplåt.
Grädda i mitten av ugnen i 175°c  15-20 min.


Nu är dom smakade, goda men jag vill ha en liten klick grädde till så blir det ändå godare mot den syrliga rabarbern!



Min laxsoppa



Jag frös på vägen hem från jobbet idag fast jag hade både bil och rumpvärme på, är det juni eller? Det blev soppa till middag och nu är jag varm, ett eget hopkok som fick högt betyg 4,5/5 från mannen och 4/5 från dottern. Ni vet att jag frågar ju bara efter poäng de gånger jag själv tycker att det blivit gott! Jag funderade hit och dit om jag skulle ha i tomater eller vitt vin men jag ville inte mixtra vidare när jag blev nöjd.

MIN LAXSOPPA 4-6 port
3 hg lax i bitar
2 potatisar
2 morötter
1 konserv kronärtskockshjärtan
1 lök
2 klyftor vitlök
1 röd paprika
1 msk fänkålsfrön
1 citron, skal och saft
1 liter vatten
2 fiskbulj.tärningar/fiskfond
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk maizena
1 tsk gurkmeja
1,5 dl kryddgrönt (gräslök, dill och mejram tog jag)
2 msk smör
salt och nymalen vitpeppar

Skala och tärna potatis och morötter.
Hacka lök, vitlök och strimla paprikan.
Fräs alla grönsaker (utom paprikan) och mortlade fänkålsfrön  i smöret.
Tippa i vatten+buljong och citron och låt det koka tills allt är mjukt.
Nu är det dags för grädde, mjölk med maizena och kryddor.
Dela kronärtskockshjärtan i kvartar och lägg i dom, paprikan och laxen i bitar.
Sjud soppan några minuter och smaka av med kryddor och kryddgrönt.
Späd eller red soppan tills du får den som just du vill ha den!



I morgon ska jag ha ett roligt jobbuppdrag, jag ska ut i skogen och vara troll! Kläder har jag fått låna så nu ska jag bara kolla om jag kommer ihåg någon trollsaga som inte är alltför hemsk.... saknar min trollkompis bara!


Lunchmacka eller bruschetta om man så vill!

Hur man gör en smarrig lunchmacka eller......gör sig av med 5 mjuka tomater som ingen vill äta, en salamikorv som datumet gått ut på och lurar i mannen surdegsbröd som han är skeptisk till! Ni kan vara lugna tomaterna var inte mögliga och korven smakade perfekt, visst måste vi börja smaka mer på maten istället för att bara kasta den? Det är pinsamt tomt i kylen här för ingen hade handlat på hela veckan och i morse var det ett gäng ungdomar här och vad dom åt har jag ingen aning om, lugn sa döttrarna vi har ätit! 

LUNCHMACKA
rostade brödskivor
5 urkärnade tomater
1 liten finhackad rödlök
1 hg salamikorv i bitar
1 klyfta vitlök
1 näve basilika
2 msk olivolja 
salt, svartpeppar
riven ost/feta/mozzarella
(balsamicosirap)

Sätt ugnen på grill!
Blanda tomater, lök, salami, vitlök, basilika, olja och kryddor.



Lägg röran på de rostade brödbitarna och strö över osten.
Grilla mackorna högt hett och snabbt!
Extra gott blev det med balsamicosirap på toppen.


Ja här var det bara osten som fattades!

Ser ni det gröna däruppe? Jag fick två margretebunkar av mina barn i morsdagspresent! Som jag tittat och növlat på de där men varit för snål för att köpa. Nu blev jag baksugen också men det är blommor härute som skriker att dom vill hamna i mera jord så baket får vänta!
Just ja en köplista ska jag göra först för mannen ska åka och handla.


Yiiiipeee! Jag har vunnit första pris!

Vilken tur man kan ha alltså! Jag har vunnit potatistävlingen på Taffel och jag är såååå himla glad! Första pris var en resa till Julita Wärdshus, middag som förhoppningsvis Tommy Myllymäki lagat och övernattning, fattar ni hur kul det känns?!  Jag kanske slår till och lagar potatisrätten i helgen och bjuder familjen för dom har inte smakat den.

Här kommer en repris på ett gammalt påhitt som blev lyckat, allt blir ju inte det tyvärr!



TONFISKGRYTA  2-3 port
1 burk tonfisk i olja(175g)
1 liten burk kikärtor (200g)
1 liten lök
1 dm purjolök
1 paprika
4 msk tomatpure
1-2 tsk sambal
saften av 1/2 citron
2 dl vatten
1/2 fiskbuljongtärning
1/2 dl dill
salt, svartpeppar

Dela paprikan i bitar och hacka lök och purjo.
Fräs det mjukt i oljan från tonfisken.
Skölj kikärtorna och tippa i dom och tomatpurén och låt det fräsa lite.
Tippa i vatten och buljongtärning och låt det koka ihop någon minut.
Smaka av med citron, sambal och kryddor.
Lägg sist i tonfisk och dill och låt allt puttra en gnutta.
Smaka såklart en gång till!

Nu ska jag iväg och vara kioskgumma när herrarna i Östavall ska spela fotboll.
Ha en trevlig fredagkväll mina vänner!


Nässelsoppa och ost med plommonkompott till efterrätt



Vi har varit till växthuset och handlat lite sommarblommor på kvällskröken mamma och jag så i helgen blir det till att plantera i lådor och amplar. Jag köpte mindre än i fjol för då blev det för mycket att vattna och "noppa", varje år tänker jag att nästa år blir det inga surfinor men vad tror ni jag kommer hem med då? Kan inte låta bli ändå för dom blir ju så fina!
Mamma bjöd på härlig nässelsoppa efter blomhandeln och krispiga vitlöksbröd, jag måste ut och plocka och frysa in för det är perfekt att ha.

NÄSSELSOPPA
2 liter nässlor
5 dl buljong
2 dl grädde eller mjölk
2 dl spad från nässlorna
1 liten hackad lök
1 msk smör
maizenamjöl
salt, peppar
riven muskot

Goda tillbehör:
kokt ägg, brödkrutonger

Skölj nässlorna noga och förväll dom i vatten några minuter.
Spara lite av spadet och hacka dom sedan fint.
Fräs löken mjuk i smöret och tippa i buljongen+2 dl av spadet.
Runda av med maizena utrörd i grädde/mjölk.
Låt soppan puttra och smaka av med kryddor.




Kolla in den här efterrätten då!
Varm brie och plommon som hon kokat med socker och stjärnanis....mmmm

Tänk om man skulle köpa ett plommonträd? Funkar det i zon 5? Fruktträden här hemma blir inte särskilt ompysslade. De som finns är ett körsbärsträd och ett äppelträd som aldrig blivit beskuret så det är inga problem att ta hand om skörden heller, 3 äpplen och 12 körsbär! Men jag kanske kan lära mig.....Mimmi hon kan och jag blir lite avis!

Kan goda oliver bli godare?



Ja faktiskt så kan dom det! Jag marinerade härligt goda kalamataoliver några timmar innan dom skulle ätas och jag ångrade mig inte! Blandar du ner fetaost, soltorkade tomater och kapris så blir det inte heller sämre, gott på en buffé tycker jag eller tillsammans med goda ostar, salamisar och skinkor som ett litet fredagsmys!

MARINERADE OLIVER
kalamataoliver
1 citron
olivolja
2 klyftor vitlök
(chili)
färska örter

Riv eller zesta citronskalet och lägg det på oliverna.
Tippa över olja och pressad citron så det täcker.
Hacka vitlöken och örter och blanda det i oliverna.
Vill du ha lite hetta så hacka i färsk chili eller en nypa torkade flakes!

Stekt saltsill med lök, mums när solen skiner



Solen skiner, fåglarna kvittrar, tjejträff ikväll och stekt sill till middag, allt känns på topp!
Jag köpte en hink med sill av en dörrförsäljare härom veckan och den var riktigt fin. Sista gången jag köpte ABBAS steksill blev jag så besviken för den var så lös så det blev som en gegga i stekpannan, inte kul. Mina filéer fick ligga i vatten i 4 timmar och var aningens för salta så det blir till att dricka vatten i kväll!

STEKT SILL
4 urvattnade sillfiléer
vetemjöl
uppvispat ägg
ströbröd, gärna stora pankosmulor
1 gul lök
några nypor socker
2-3 dl mjölk
2 tsk maizena
smör till stekning
ev salt och peppar i såsen

Vänd sillen i mjöl sedan ägg och sist ströbröd.
Stek de gyllenbruna i rejält med smör.
Skiva löken och stek den i pannan, strö på lite socker och stek sakta och ha inte allt för het panna då blir det en härlig lök.
Lägg hälften vid sidan om sillen och strö maizena över den andra halvan och späd med mjölken till en löksås.
Ja kokt potatis till och en hårdmacka, muuums!


RSS 2.0