Korvgryta med äpple, lök och curry

 
 
 
Är det fler än jag som kommer ihåg den här grytan från högstadiet och hemkunskapen?
Jodå saker för riktigt längesen kommer jag ihåg ..... det är värre att minnas vad man gjorde förra veckan;-)
Jag ville laga något av korven som jag lovat att provsmaka och då hamnade den i en gryta och det blev riktigt gott och gick otroligt snabbt. Hetsar inte upp mig över larmet om att kött och charkprodukter gör oss sjuka för jag tror att om vi äter lagom av det mesta så kommer vi att må bra. Att försöka äta mera grönt, vegetariskt oftare och bra svenskt kött ibland istället för dåligt importerat kött ofta, det tror jag på!
 
 
 
KORVGRYTA med äpple, lök och curry 2-3 portioner
4 varmkorvar
1 gul lök
1 äpple
2 dl grädde
1 dl buljong eller vatten+tärning/fond
2 tsk curry
salt och nymalen peppar
maizena + vatten till redning
2 msk smör
2 msk hackad persilja eller ngt annat grönt
 
 
1. Hacka lök, dela äpplet i småbitar och dela korvarna i bitar.
 
 
2. Fräs först löken i smöret tillsammans med curry på svag värme ngn minut och låt sedan äpplet fräsa med.
 
 
3. Tippa i grädde, buljong och låt det koka upp tills äppelbitarna är lite mjuka men inte mosiga.
 
 
4. Lägg i korven och låt den bli varm, red av grytan, smaka av med mera kryddor och persilja.
 
 
5. Ät grytan till pasta, ris, potatis eller något gryn du gillar!
 
 

Kålpudding och lingon, hur gott som helst!

 
 
 
 
Jag fick nyss ett trevligt besked att jag kommit tvåa i recepttävlingen med ConoSur och det betyder att jag ska ut i höstrusket och cykla på en ny finfin cykel snart, wiehoo! Hoppas inte snön kommer före cykeln bara ;-)
Fira ska man väl och jag tyckte att kålpudding var det festligaste för mig idag för det älskar jag.
Tycker ni att det är mycket vätska i mitt recept? Ni tycker helt rätt men det blir saftigt och du får värsta godaste buljongen att göra sås av!
 
 
 
KÅLPUDDING
800g köttfärs, gärna blandfärs
600-700g vitkål
1 liten riven gul lök
2 dl grädde
2,5 dl kraftig buljong/ vatten+tärning
3 msk smör
2 msk sirap
1 tsk salt och nymalen vitpeppar
 
Sås: Det blir god buljong i ugnsformen så koka upp den, en skvimp gräddmjölk och red av med maizena.
 
 
1. Skär vitkålen i små bitar och stek den mjuk ca 5 minuter på låg värme i smöret, salta och ringla över hälften av sirapen.
 
 
2. Blanda färsen med lök, grädde, buljong, salt och peppar.
 
 
 
3. Rör sedan ner nästan all vitkål (spara lite till toppen på formen) i färsen och blanda om allt, ja det blir godast tycker jag!
 
 
4. Lägg smeten i en ugnsform, toppa med vitkål och grädda puddingen i ca 35 minuter i 175 grader.
   Dra på med hög värme på slutet någon minut så blir det färg på puddingen.
 
 
 
 
 
 
5. Kokt potatis, sås och lingon ska det vara till. (fast jag gillar att äta bara kålpudding och lingon ;-)
 

Mintchokladrutor

 
Gillar du Aftereightchoklad? Då gillar du de här kakorna! Jag har gjort de här fast med punch/arraksmak i krämen tidigare så välj det du gillar bäst.
Receptet har Fredrik gjort och här finns det massor av goda grejer!
 
MINTCHOKLADRUTOR
4 ägg
3 dl strösocker
200g smör
100g mörk choklad
0,5 dl matolja
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
 
 
MINTKRÄM
100 g smör
5 dl florsocker
1 tsk pepparmintsarom
3 droppar grön karamellfärg
 

CHOKLADGLASYR
200 g mörk choklad
50 g smör
1/2 tsk pepparmintsarom (jag hoppade över minten här!)

 


1. Sätt ugnen på 175 grader.


2. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna (c:a 24×30 cm) eller smöra och mjöla formen.


4. Vispa ägg och socker pösigt.


5. Finhacka chokladen och smält smöret i en kastrull, dra av från värmen och blanda i chokladen och rör tills den smält.


6. Tillsätt chokladsmöret, olja och mjölk i smeten.


7. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och och rör ner i smeten.


8. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Låt kakan svalna helt.


9. Vispa smör och florsocker tills det är riktigt krämigt, blanda i pepparmintsarom och karamellfärg.


10. Finhacka den mörka chokladen och lägg i en skål tillsammans med smöret och låt det smälta över vattenbad eller i micron. Rör sist ner pepparmintsaromet och låt svalna lite.


11. Bred ut mintkrämen jämnt på kakan, ställ i kylen en liten stund för att få kakan kall.


12. Bred sist på chokladglasyren och låt kakan vila i kylen tills chokladen stelnat, skär sedan upp rutor.


Baguetter till helgfrukosten!

 
 
 
 
 
 
Ledig fredag har jag och det var inte alls fel att börja dagen med en nygräddad baguett!
Plättlätt recept, det räcker att du har en bra våg! Annars kan du kolla in mina länk längre ner här till mitt vanliga långjästa bröd som också är ett större recept. Degen svänger du ihop på kvällen, den får jäsa hela natten och sedan gräddar du på morgonen.
 
 
FRUKOSTBRÖD för 3 personer
5g jäst
300g vatten
390g vetemjöl special (Saltå Kvarn gillar jag)
9 g salt
 
 
1. Blanda ut jästen med vattnet, tillsätt mjöl, salt och arbeta ihop degen som ska vara ganska lös.
 
2. Täck med plastfilm och låt den jäsa svalt över natten eller i rumstemperatur 8 timmar.
 
 
3. Sätt ugnen på 250 grader.
 
 
4. Tippa ut degen på mjölat bord, knåda den inte utan forma till 3 avlånga snurrade bröd.
   ( i receptlänken står det att man ska göra treslag med degen och det gjorde jag men det blir gott hursomhelst)
 
 
5.Jag lät bröden jäsa 30 min på plåten och sedan tjoff in i ugnen.
   Pytsa in 1 dl varmt vatten och låtsas att du har en ångugn!
 
 
6. Grädda tills bröden har rejält med färg i ca 18 minuter och låt de sedan ligga utan duk så blir skorpan hård!
 
 
Kolla in Stina och den här videon och dröm lite som jag gör.......tänk ett nytt kök och en sån där ångugn!
Snacka om att snäppa upp matlagningen och baket till en annan nivå, ska man hoppas på en extremsnäll tomte eller en Lottovinst? Det sista tror jag.... här kan du läsa och längta lite.
 


 
 
 
Det här receptet blir ett stort bröd, segt och med en hård skorpa!
 

Helgens middag kommer här!

 
 
I helgen har Lisa och hennes pojkvän Kim varit hemma från Uppsala och det är lycka det!
Jag ville laga något nytt och spännande men Lisa ville ha älgkött så hon fick bestämma och det var ett riktigt bra val.
 
 
Förrätt: Färska rödbetor, chevrecreme, skinkchips och kanderade valnötter/pumpa/solrosfrön
 
 
Varmrätt: Tjälknöl, potatisgratäng, trattkantarellsås
 
 
Efterrätt: Pavlova med hallon, blåbär och choklad
 
 
FÖRRÄTT:
 
1. Tvätta och koka rödbetorna mjuka (1 liten rödbeta/portion) men med lite motstånd.
 
2. Mixa ihop såsen.
 
3. Lägg 1 kallrökt eller lufttorkad skinkskiva/persson på ett bakplåtspapper och torka i ugnen på 150 grader tills de krymper ihop, låt de kallna.
 
4. Lägg 2 dl valfri blandning av nötter/frön i en torr stekpanna. Rör hela tiden, strö över 2 msk socker/honung eller muscovadosocker och låt det smälta, ta av från plattan och låt kallna på ett plåtpapper.
 
 
 
GETOSTKRÄM
100 g chevré
1 dl creme fraiche (34% tycker jag!)
salt och nymalen peppar

Jag kör allt med stavmixern tills det blir slätt.
Ibland brukar det stå i recept att man ska ta bort kanten runt osten men det gör inte jag, gott om man stöter på en ostkant!
 
5. Skiva rödbetorna tunt med kniv eller mandolin. Lägg upp på assiett med salladsmix, sås, nötter och skinkchips, ringla ev över lite olivolja och strö på flingsalt.
 
 
 
 
 
TJÄLKNÖL är ju grymt gott och enkelt,  receptet finns här!
 
 
POTATISGRATÄNG 4-6 port
1 kg potatis
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl buljong
2 klyftor vitlök
1 liten gul lök
1,5 tsk salt
nymalen svart och vitpeppar
2-3 dl riven ost med smak
 
1. Skala och skiva potatis, lök och vitlök.
 
2. Varva i en form och krydda mellan varven.
 
3. Blanda all vätska och slå i formen, toppa med ost och in i ugnen på 175-200 grader tills potatisen är mjuk och gratängen fått färg.
 
Funkar fint att förkoka allt i en kastrull också och sist bara gratinera i ugnen!
 
 
 
SVAMPSÅS
1 liter svamp, trumpet, tratt, bland eller champinjoner
2 msk smör
3 dl grädde
1/2 msk tomatpuré
en skvimp soya
salt, nymalen vitpeppar

Lägg den färska svampen i en varm panna och låt vätskan släppa och koka in.
Lägg sedan i smöret, stek svampen och krydda.
Tippa i grädde och låt det puttra ihop tillsammans med tomatpuré och soya.
Vill du ha tjockare sås så red med mjöl och mjölk.
 
 

 
 
Marängtårta eller Pavlova om man så vill är lätt eftersom botten kan göras flera dagar i förväg!
På med vispad grädde och bär strax innan den ska ätas.
Koka upp 1/2 dl grädde och rör ned 50-75 gram mörk choklad, blanda väl och du har en sås att ringla över!
 
RECEPTET tog jag här. Jag hoppade över choklad och kakao i smeten och gjorde bara en stor botten som täckte nästan hela plåten, enklare så tyckte jag (läs:latmaja)
Och 5 dl svensk grädde ska det va på tårtan, kom nu ihåg det mina vänner!
 
 
 
 
 
 
 
 

Linssoppa

 
Oj vad soppor det blev nu då efter varann här! Jag älskar ju soppor men är ingen storkonsument av linser, mest hyllvärmare och just de här linserna gick ut för ett år se´n så de har värmt länge dem,  men vad kan bli dåligt på en torr lins? Jag såg det här receptet hos Mårtenssons Kök och tänkte att nu eller aldrig!
Riktigt gott blev det med lite hetta och en söt och len kokosmjölk, jag la i en klick yoghurt på toppen, mums liksom!
 
LINSSOPPA 3-4 portioner
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1-2 msk riven färsk ingefära
2 tsk garam masala
1 morot, grovt hackad
1 palsternacka, grovt hackad
½-1 tsk sambal oelek
2 limeblad (hade inga, stoppade i en torkad lime sen 1800, blir gott utan bladen också)
½ lime, rivet skal och pressad saft
8 dl kraftig grönsaksbuljong , vatten+fond/tärning
1 stjälkselleri, skivad
2 dl röda linser, sköljda
2 dl kokosmjölk
salt och peppar
1 tsk gurkmeja om du vill ha gulare soppa
hackad koriander om du gillar det!
 
 

1. Hacka lök, vitlök, morot och palsternacka.
 
 
2. Fräs lök och vitlök någon minut så det mjuknar, tillsätt ingefära och garam masala och låt fräsa med en kort stund.
 

3. När det börjar dofta från masalan så tillsätter du morot och palsternacka och fräser några minuter.
 

4. Pytsa sedna i  sambal, limeblad, limeskal, buljong och låt det småkoka ca 10 minuter.
 

5. Häll i linserna, selleri, gurkmeja och kokosmjölk och låt soppan fortsätta puttra 10 minuter på svag värme
   Tycker du soppan är för tjock så tillsätt mera vatten eller kokosmjölk.
 
 
6. Smaka av med mera kryddor och lime.
 


 
 
 
 
 

Kött, parmesanpommes och wasabibeasås

 
 
Nu har jag testat Sofijas vinnarrecept som ska representera Sverige i finalen i Paris. Heja heja heja till dig!
Det svåraste för mig var att följa ett recept men jag gjorde det riktigt bra, ok jag körde in potatisen i ugnen med parmesanen på mot slutet och det skulle visst bara rivas över men nu ska vi inte vara sååå himla petiga ;-)
Och nästa fel var att jag körde köttet lite för länge, man ska inte ha fler än en boll i luften när man inte har något bollsinne!
Men tro nu inte att receptet var krångligt för det var det inte och maten blev god och såsen med wasabi blev supergod!
 


KÖTTET
800 gr hel ryggbiff (jag hade en älgkalvstek)
1 dl rött vin
1 dl olivolja
2-3 klyftor vitlök
2 msk balsamvinäger

 

WASABIBEASÅS
0,5 dl rödvinsvinäger
0,5 dl vatten
1 scharlottenlök
15 hela vitpepparkorn
250 gr smör
4 äggulor
en knippe färsk dragon
en knippe färsk persilja
2-3 tsk wasabipasta
salt + lite mer vitpeppar 

 

PARMESANPOMMES
potatisar av fast sort (räkna med 2-3 stycken per person, beroende på storlek, bakpotatis tog jag)
2 klyftor vitlök
en bit parmesanost
olivolja
en knippe färsk persilja
salt & peppar


GRÖNBÖNSALLAD
några nävar gröna bönor (haricoverts)
8-10 stycken champinjoner
1/2 rödlök 
en klick smör
rostade sesamfrön (rosta i torr panna tills de får färg)
2 msk soja
 
 
 
1. KÖTTET:
Putsa köttet, blanda ihop marinaden och låt köttet ligga i den i några timmar.
Bryn det i riktigt het panna med smör/olja, krydda med salt och peppar,  pensla på lite av marinaden och kör köttet i ugn till 60 grader, ta ut och låt det vila.
 
 
2. SÅSEN:
Smält smöret försiktigt och ta av plattan. Blanda vinäger, vatten, finhackad schalottenlöken, dragonkvist och låt det koka ihop någon minut tills hälften av vätskan återstår, ställ åt sidan och låt smakerna dra.
Sila vätskan och vispa ner gulorna, sjud försiktigt under vispning tills äggvispet blir fluffigt och tjocknar lite.
Droppa nu försiktigt i det smälta smöret och vispa som en tok tills bara grumset på botten är kvar för det ska inte användas (fast det gör jag ändå fast proffsen säger stopp ;-)
Smaka av med hackad dragon, persilja, wasabi och ev kryddor.
 
 
3. POMMES:
Sätt ugnen på 200°. Tvätta potatisen,behåll skalet på och skär i tunna stavar.
Lägg upp på bakplåtspapperklädd plåt, ringla över olivolja, hacka vitlök, strö över den och salt och peppar. Blanda runt ordentligt så varje liten potatisbit får olivolja på sig. Sprid ut potatisen på plåten och sätt in i ugnen tills de får fin färg, ca 30 minuter.

När potatisen är klar strör du över hackad persilja och river över massor med parmesan.

 

4.BÖNSALLADEN:

Skölj, rensa och skär av de yttersta ändarna på bönorna, eller ta frysta. Skär svamp och rödlök i tunna skivor. Lägg en klick smör i stekpannan och bryn lök och svamp, lägg ner bönorna, blanda runt och stek ytterligare en stund så bönorna blir lite varma. Häll över de rostade sesamfröna och sojan, blanda runt och servera direkt..

 
 

Fisksoppa med saffran till många

 
 
I fredags bjöd jag på den här soppan till ett "vinlotterigäng", det blev ett hopkok av det jag hade i kylen bortsett från saffran då som inte hör till mitt basförråd. Citron, vitlök och grädde har jag alltid hemma, det kan rädda och smaksätta det mesta tycker jag! Nu vann jag inget vin men vad gör väl det ;-)
Såklart kan du pytsa i mera grönsaker som du gillar och skaldjur också men det blev en god soppa ändå!
Psst..... kom bara ihåg att inte koka fisken så den blir torr och tråkig, lova mig det sjuda bara sjuda.....
 
 
 
FISKSOPPA TILL MÅNGA 10 portioner
400g torsk
400 g lax
2 schalottenlökar/ 1 gul lök
3 klyftor vitlök
2 fänkål/1 riktigt stor
5 medelstora morötter
1 purjo
1,5 dl tomatpuré
2 paket saffran (1g)
2 liter kraftig fiskbuljong
2 citroner, skal och saft från dem
5 dl grädde
2-3 dl hackad dill
nymalen svart och vitpeppar
salt
smör/olja
maizena+vatten
 
 
 
1. Hacka lök och vitlök fint, strimla purjon.
 
 
2. Skala och dela moroten i små bitar/stavar, skär fänkål i grova strimlor men ta bort rotstocken först.
 
 
3. Fräs lök, vitlök, morötter, fänkål i en rejäl klick med smör i en stor kastrull några minuter under omrörning.
 
 
4. Låt sedan saffran, tomatpuré och purjo fräsa med (lägg ev i en till smörklick) någon minut till.
 
 
5. Tippa i buljongen och låt allt puttra på sakta tills morötterna är mjuka men med lite tuggmotstånd.
 
 
6. Riv i citronzest och pressa i saften, låt allt koka upp och red av en gnutta med maizena och vatten så soppan blir simmig men inte jätte tjock.
 
 
7.  Skär torsk och lax i bitar 2x2 cm, koka upp soppan igen, lägg fisken i grytan, på med lock och låt det bara sjuda i 4-5 minuter, dra gärna kastrullen åt sidan.
 
 
8. Rör ned dill och smaka av med salt och peppar.
 

Mumsig vaniljsås och en enkel råkräm

 
Tyvärr så gick jag inte till finalen i Paris med min rätt men jag får vara nöjd ändå fast lite surt när det ändå var så nära;-) Sofija vann med sitt goda kött, parmesanpommes och wasabibea så nu hoppas jag verkligen att hon tar hem första priset! Hennes mat matchade vinet allra bäst och receptet ska testas för pommes med parmesan måste vara gryyyymt gott! Nu hoppas jag att andrapriset blir mitt som är en cykel men eftersom jag inget hört så är jag tveksam.......
 
Hur som helst så kastar vi oss ut i såsträsket och om ni gillar paj vilket jag gör och gillar såser utan konstigheter i så tycker jag ni ska testa den här goda vaniljsåsen som Leila gjort.
Av alla pajer man ätit så vinner en vanlig enkel smulpaj tycker jag men jag gör alltid extra smul för det gillar ju alla!
 
 
VANILJSÅS
5dl  mjölk 3%
1 vaniljstång  ( ekologiskt vaniljpulver tog jag )
1,5dl  socker
7  äggulor
0,75dl  majsstärkelse
25g  osaltat smör ( fast jag kör med extrasaltat ;-)
2dl  vispgrädde
 
 
 
1. Koka upp mjölken och vaniljstången/pulvret och dra det sedan åt sidan.
 
 
2. Vispa socker, äggulor och majsstärkelse.
 
 
3. Vispa försiktigt ned den varma mjölken i bunken med äggvispet och häll sedan tillbaka det i kastrullen.
 
 
4. Sjud såsen och rör hela tiden tills den tjocknat, häll direkt krämen i en bunke och rör i smöret.
 
 
5. Låt den kallna, lägg gärna en plastfolie direkt på såsen så det inte blir någon hinna.
 
 
6. Vispa 2 dl grädde och blanda det med vaniljkrämen till en fluffig sås.
 
 
 
Har du provat det här ekologiska vaniljpulvret? Perfekt tycker jag om man inte orkar stå och pilla med vaniljstänger!
 
 
 Det här är mycket godare än det låter, jag lovar!

RÅKRÄM
3 äggulor
2 msk strösocker
2 msk vaniljsocker eller 1/2-1 tsk av vanilpulvret
3 dl grädde

1. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker/pulver fluffigt.


2. Vispa grädden och vänd ner äggvispet.


3. Smaka av om du vill ha såsen sötare.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Älggryta med svamp och jordärtskocksmos

 
 
Ojojoj vad tiden rusar iväg, nu är det höst och det känns mysigt tycker jag!
Sommaren blev dock lite längre för vi var till Grekland på en veckas semester och det var jättemysigt. Vi hälsade på äldsta dottern Anna som jobbat som reseledare den här säsongen och dottern Lisa hängde på tillsammans med min mamma. Det dyker upp lite grekmat framöver men när man ätit god restaurangmat en hel vecka så längtar man till svensk husman och sina egna kastruller också.
 
 
 
ÄLGGRYTA MED SVAMP 5-7 portioner
500g grytbitar av älg men det funkar med nötkött också
1,5 liter kraftig buljong från kok eller vatten+buljongtärning (gärna kött+svampbuljong)
1 stor lök
1 stor morot
1 vitlöksklyfta
1 stjälk selleri eller en bit rotselleri
2 nävar torkade trattisar/trumpetsvamp eller 1 liter färsk svamp av ngt slag
4 msk tomatpuré
2 tsk senap
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
8-12 enbär
2 tsk vinäger
smör/olja till stekning
maizena till redning
nymalen svart och vitpeppar
salt
 
 
 

1. Bryn köttet, krydda (salt, peppar och mortlade enbär) och puttra köttet nästan klart/mört i buljong, späd så att det hela tiden är täckt med vätska.


2. Fräs hackad lök, vitlök och svamp (blötlagd och urkramad) i smör så det får lite färg, låt tomatpurén fräsa med och blanda ner allt i grytan.


3. Lägg i morot och selleri i bitar och puttra på tills köttet är mört och morötterna mjuka.
 
 
4. Tippa i grädde och creme fraiche och låt allt koka ihop några minuter.


5. Smaka av med kryddor och en skvimp vinäger, om du vill ha en tjockare sås i grytan så red av med maizena+vatten.
 
 
6. Servera med potatis, ris, pasta eller jordärtskocksmos. Gott med gele och inlagd gurka till också!

 
HÄR FINNS ETT TILL GOTT RECEPT PÅ ÄLGGRYTA!
 
 
 
JORDÄRTSKOCKSMOS
500g jordärtskockor
500g potatis
50g smör
mjölkskvimp
1,5 dl lagrad ost
salt och nymalen vitpeppar
1/2 dl hackad persilja
 
 
1. Skala skockor och morötter och koka dem mjuka i saltat vatten.
 
 
2. Slå av kokvattnet, lägg i smörklick och mosa runt så det blir ett kraftigt mos, skvimpa i lite mjölk.
 
 
3. Smaka av med riven ost, persilja och kryddor.
 
 
 
 
 Jag har bara två små land och är inte värsta trädgårdsmästaren men det är kul att några saker växer iaf, här är  några jordärtskockor och blekselleri.
 
 
 
Här kommer några bilder från semestern på Thassos!
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0