Pizzalunch och goda kakor hos Ruth

Jag kunde glömma färdig middag idag för det är ju fotbollscup den här veckan i Östersund och min tilltänkta middagsfixare är såklart där. Men jag ska absolut inte klaga för idag blev Kerstin och jag bjudna på lunch hemma hos Ruth och Kurt och vi fick tokgoda pizzor så jag är mätt än! Vi har turats om att bjuda varandra på mat de senaste dagarna och det känns så vemodigt att arbetslaget splittras, men vi får se till att träffas ändå. Min lunchbjudning häromdan´var nog lyxigast ändå, vitlökskorv och mos från macken, det ni!




Salamipizzan var guld.....


Men Kurt fick inte vara med på bild, typiskt då!

Det här var inga små pluttkakor utan stora rejäla, det gillar jag.

Ruths brysselkex med sylt
200g smör
4,5 -5 dl vetemjöl
drygt 0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
sylt
pärlsocker

Blanda ihop smör, mjöl, socker och vaniljsocker till en deg.
Låt den vila en smula.
Forma degen till en rulle 4-5 cm i diam.och rulla den i pärlsocker.
Skär skivor, lägg på en klick sylt och grädda i 175°i ca 10 minuter.

Receptet är från 7 sorters kakor fast syltidèn var Ruths egen.

Nu har det precis varit regn och åska här och det var just vad som behövdes. Man blir trött och slut av värmen fast jag älskar den, man dricker för lite och sover som en kratta. När jag cyklade hem idag så bytte liksom asfalten plats med himlen och stjärnor svepte förbi men jag tog mig hem ändå och har klunkat vatten och vilat i flera timmar.
Nu ska jag grädda bullar som vi ska mumsa på när Anna kommer hem i morgon, ja jag vet att jag tjatar om det men jag längtar sååå efter henne.


Jag blir bjuden på grillat, inte illa!

Jag har nog haft en släng av solsting idag för jag har vimsat på värre än vanligt typ tappat bort nycklar och tippat ut kogödsel i bilen, oj oj oj. Men enligt dagens horoskop så skulle det hända en olycka så jag har väl haft en himla tur ändå! Ja allt har inte strulat för jag har varit hos svägerskan på födelsedagskalas, övat med kören i en kall skön kyrka och blivit bjuden på grillat av Frida och Olle!


Grillat fläskkött och potatisgratäng
Färsk krispig majs, vänta bara till jag ska skörda min:) ha ha visst är det godast med minimajs?

Salladen var extra god tycker jag och det här blandade dom ihop:
gurka
röda och gula småtomater
mozzarella
marinerade vitlöksklyftor
brödkrutonger
olja från vitlökarna blev dressing på osten

Nu är det måndag imorgon och jag bara längtar till onsdagkväll för då kommer Anna hem på en månads ledighet från cafét och kärleken på Nya zeeland. Bliiii onsdag snabbt!

Rabarber och citrondricka

Jag har varit och spelat fela på Hemvändardagen i Ånge och ikväll blir det party där. Till middag nu blir det kalla räkor, kall skagenröra och baguetter från Ica. Lätt och gott! Jag ska plocka lite grönt från landet bara och sen är det matdags.
Här kommer ett läskande och gott  recept i sommarvärmen och ha nu en riktigt skön lördag!


RABARBER OCH CITRONDRICKA
2 kg rabarber
2 citroner
vatten
socker

Skär rabarber och citron i bitar och varva i en stor kastrull.
Slå kokande vatten över så att det täcker.
Låt kastrullen stå kallt i ca 4 dygn.

Sila och tippa i 7 dl socker / liter saft.
Låt allt koka i 20 minuter och slå sedan på flaska och korka igen.
Inget konserveringsmedel har jag i för den kommer att gå åt i den här värmen!


Sillröra men sillen hamnade vid sidan om!

Jag hade tänkt göra en skinksallad till middag idag men till och med det kändes jobbigt i värmen. Något salt ville jag ha och matjessill är alltid gott när det är varmt, jag hade dessutom kallpärer så lättare än så kunde det inte bli. Inte ens jag är så hungrig i sån här värme. Obs! Jag klagar inte!

Potatisröra
500g kallpotatis i småbitar
3 dl creme fraiche eller gräddfil
1 dl hackad rödlök och gräslök
salt och peppar

Ja det är bara att blanda ihop!




Ikväll ska vi från jobbet åka på teater i Ljungaverk "Fabriken som sprängdes" och det ska bli kul det!

En helt fantastisk Italiensk lunch!

Jag har ihnte hämtat mig efter dagens upplevelse! Jag och Kerstin var bjudna till Marie på lunch, ett perfekt brake i projektet " städa ur en skola och ett fritids ".
Håll i er för här kommer några bilder från en tre-rätters lunch hos familjen winzell! 


Fint dukat på verandan i solskenet.


Alla finare mathak har en snygg meny!

Bruchetta med tomat, lök, fetaost och basilika.


Pestokryddad bönsallad med kronärtskocka, ruccola och grillad paprika.


Grillad krispig kyckling och grönsallad.



Till allt det en lantpaj på dinkel med rotsaker i, muuums!



Som kronan på verket en ljuvlig semifreddo men nötter och mintchoklad och söta goda jordgubbar.
Jag måste ringa någon tidning för ett hemmahosreportage för huset är helt fantastisk och människorna också!




Kakkalas i prästbodarna




Igår var det kakkalas hos Kattis i Prästbodarna och inte nog med det, vi fick sillsnittar och en drink när vi kom. Källvatten med sockerkant , det ni, inte illa på en måndag!
Marianne du fattades men vi vet att du packar väskorna för fullt i Bryssel nu!




FINSKA PINNAR
200g smör
4,5-5 dl vetemjöl
drygt 1/2 dl socker
 några droppar bittermandelolja
1 äggvita
pärlsocker och mandel

Knåda ihop allt till en deg, själv kör jag med elvispen.
Låt degen vila kallt en stund.
Rulla till fingertjocka längder, pensla med äggvita, strö på socker/mandel.
Skär längderna i 4-5 cm stora bitar.
Grädda i 175° i 12-15 minuter.


DRÖMMAR
200g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
ca 5 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornsalt

Rör smör och socker poröst.
Tillsätt det övriga och blanda till en deg.
Rulla till små bollar, lägg dem på smord plåt.
Grädda i 150-175° ca 20 minuter




MÄRTAS SKURNA CHOKLADKAKOR
200g smör
2 dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg
pensling:1 ägg och pärlsocker

Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg.
Dela den i 6 bitar, rulla längder och lägg på 2 plåtar.
Platta till rullarna lite, pensla med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 175-200° ca 20 minuter.

Kakrecepten kommer från 7 sorters kakor.

Pasta och skinksås med lite tryck

Pasta beställde Frida idag för hon har bortamatch mot Timrå. En bit kassler hittade jag i frysen och med lite grönsaker till så blev det dagens middag. Kanske lite för starkt sa mannen som hade halsont men vi utan halsont hade inga problem med chilismaken!




Skinksås
3,5 hg kassler
5 champinjoner
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
2 vårlökar
1 klyfta vitlök
1-2 tsk sambal
1 msk olja
3 dl mjölk
2 dl grädde
1-2 msk maizena
2-3 dl riven ost
salt och svartpeppar

Skär kassler och grönsaker i småbitar.
Fräs kasslern i olja,  putta i grönsaker och sambal och låt allt fräsa ihop.
Tippa i vätska och redning och låt det koka ihop.
Smaka av med ost och kryddor.

Tonfisksallad

Äntligen sommar!
Någon fler än jag som blev överraskad av vädret idag? Det kanske blir fint när man inte stirrar ihjäl sig på smhi-människorna? En lugn dag men det behövdes efter helgens sena nätter eller rättare sagt tidiga mornar. Katri kom till mig idag och efter en liten skogspromenad åt vi en sallad i solskenet. Nödproteinet i salladen blev en burk tonfisk som inte hade högsta kvalite hm.... whiskaskänsla  men med citron och kryddor blev det helt ok.
Jamen varför kokade jag inte ägg till då?





TONFISKSALLAD
tonfisk
isbergsallad
mizunakål
bladpersilja
salladslök
rödlök
gurka
rädisor, ja man ser dem med förstoringsglas
minitomater sååå söta
fetaost
oliver
citron
olivolja
salt och peppar


Rostade nötter med chili

Svärmor bjöd på surströmming till middag och det är bland det godaste jag vet. Jag blir så ivrig så jag blir direkt osocial,  bryr mig knappt att rensa och slaskar som en 2-åring!
Ja som ni förstår är jag ingen aptitretare och borde äta ensam!



Jag ska vara chaffis ikväll och hämta ungdomar alldeles för många mil hemifrån (nästan 7 mil enkel resa)
Det här blir kvällens lilla tugg, perfekt när man ska hålla sig vaken......
Godast blir det förstås om man har många olika sorters nötter och mandlar och har du någon favoritkrydda så ta den!



Rostade nötter
1 dl jordnötter
1 dl cashewnötter
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl solroskärnor
1 tsk hot paprikakrydda
1-2 tsk flingsalt
chiliflakes 1 nypa eller 2
1 msk olja, funkar utan också
1 msk flytande honung

Lägg nötterna i en liten teflonform eller liknande.
Blanda runt allt det övriga med nötterna.
Rosta i ugnen i 175° tills de är fått lite färg ca 10 minuter.
Låt de svalna, häll upp i skål och mumsa!

Laxceviche med mango och gurka



Det blev en lugn midsommarafton här utan flashiga rätter. Jag hade varken ork eller lust att laga något. Köpt sill, färskpärer och matjessill blev det och alla som inte gillade sill fick grilla sig en hamburgare hur lättsamt som helst. Dans på Säter blev det som vanligt på kvällen men det var en bättre dans än vanligt för Shake spelade.

Här kommer något som jag gjorde på studentbuffén som också passar perfekt till förrätt. Det finns många recept på ceviche men det här blev min variant. Vill du inte ha rå lax så kör på räkor istället (och då menar jag inte råa) det blir också gott.

Laxceviche
250g lax
250g mango
1 dm gurka
3 vårlökar
1/2 chili
2 lime
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
1/2 kruka koriander
salt, vitpeppar

Skär laxen i små kuber men laxen måste ha varit fryst minst 2 dygn.
Pressa lime, riv vitlök och lägg fiskbitarna i det minst 30 minuter.
Dela gurka och mango i småbitar, strimla vårlöken,  hacka chilin, koriander och krydda.

Blanda allt och servera i små glas, på skedar eller varför inte på ett räkchips? Nej förresten det kanske inte går om de är "bulliga".

Rulltårta med dajm, grädde och gubbar

Igår var jag och min jobbarkompis ute i skogen och skrämde områdets dagisbarn, nejdå det var bara några som blev skraja. Hur som helst blev vi två troll bjudna på en jättegod dajmrulle från köket i Alby, typ den här fast jag tror det var sjuden smörkräm. Jag blev inspirerad att göra något liknande istället för midsommartårta och som vanligt var jag sugen på chokladsmak......

TREVLIG MIDSOMMAR TILL ER ALLA!



Chokladrulltårta
4 ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl (lite mindre)
0,5 dl potatismjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 250 °
Vispa ägg och socker fluffigt.
Blanda ihop allt det torra och vänd ner det i äggfluffet.
Grädda i långpannan på bakplåtspapper i ca 5 minuter.
Strö lite socker på kakan,  vänd den upp och ner på handuk och låt den svalna. 

Fyllning och garnering
3 dl grädde
1 dubbeldajm
1 liter jordgubbar

Vispa grädden och lägg den på kalla kakan.
Hacka dajmen och jordgubbarna och strö det på grädden men spara några gubbar till garnering.
Det här blev en snabb och lätt variant på midsommartårta!

Värmlandstårta

Jag har missat att blogga om en studenttårta som jag hittade hos Mimmi. Jag blev brydd själv att jag kom ihåg den för mitt stora problem är att jag läser om så mycket gott men sen har jag inte en susning om var jag läst det!
Jag gjorde någon miss med något för tårtan blev väldigt tunn. Lyckan var stor och kakan fluffig som ett månlandskap ända tills 3 minuter var kvar av gräddningen.........men den smakade mums!



Peter och Lisa fixade garneringen till studenten!

Värmlandstårta

8 äggvitor
225 g socker
110 g hackade nötter
4 msk kakao

Vispa socker och äggvitor till maräng.
Blanda nötter och kakao som vänds i marängen.
Grädda i 175° i ca 20 min.


Kräm:
8 äggulor
225 g socker
2,25 dl grädde

250 g smör


Blanda och sjud tills krämen tjocknar, ta av från värmen.
Rör ner smöret och sätt krämen på avsvalning.
Lägg kall smörkräm mellan bottnarna.

Garnering:

2-3 dl grädde
flagad mandel
(tårtgarnering)


Kolapaj

Här kommer en paj eller tårta som jag gjorde till Fridas student. Den är så smarrig och har du inte redan gjort den så lovar jag att det blir en favorit!


Botten:
100 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1/2 dl kakaopulver
1 msk socker
1 äggula
3 msk iskallt vatten

Rör/hacka ihop alla ingredienser utom vattnet.
Tippa i det iskalla vattnet och fortsätt hacka samman till en deg.

Kavla ut degen till en rund platta så den passar att klä en rund låg bakform, ca 28 cm i diameter med löstagbar kant. Ställ kallt ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader, nagga lite och grädda pajskalet i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
Låt skalet kallna.


Kolafyllning:
1 burk kondenserad mjölk
75 g smör eller margarin
1/2 dl socker

Låt allt  koka i ca 7 minuter under ständig omrörning. Prova att smeten håller kolakonsistens genom att doppa ner en gnutta smet  i kallt vatten. Kolan är färdigkokt om man kan forma en kula av smeten.
Bred ut den varma kolakrämen jämnt i pajskalet och ställ den kallt att stelna.



Tryffeltopping:

1 1/2 dl vispgrädde

150 g mörk choklad


Koka upp grädden och rör ned chokladen i bitar.
Rör tills chokladen smält och bred sedan ut tryffeln jämnt över kolasmeten.
Ställ pajen på kylning igen tills tryffeln stelnat.

Sikta ett tunt lager kakaopulver över ytan.
Severa en gräddklick till!


Korvstroganoff för jag känner mig off...

Jag försöker tänka att förändringar kan vara bra.....man får träffa nya människor.....lära sig nya saker som man mår bra av......man ska visst byta jobb vart femte år har någon klok människa sagt......och vilken tur att man har ett jobb.....just nu vet jag inte vart jag är på väg....bara att jag saknar alla och allt som varit....
här kan du läsa.....



CHORITZOSTROGANOFF 3port
300g choritzokorv
1 liten lök
1 klyfta vitlök
1 msk olja
3 msk tomatpuré
1/2 dl chilisås
2,5 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 skvimp mjölk
1/2 dl blandade örter
salt, peppar

Stek korven i oljan.
Hacka lök och vitlök och låt den fräsa med.
Tippa i resten av ingredienserna och låt allt koka ihop.
Det blev en fet sås det här för jag hade både CF och grädde som jag ville bli av med men det går lika bra med mjölk och lite redning.

Frida sa många gånger att det var sååå gott men hon är omtänksam också och ser när man inte är på topp.....

Noblessekakor med kokos och nötter

Jag hittade så goda kakor hos Hallon&Blåbär som jag inte kunde motstå att göra nu i kväll. Alla ingredienser hade jag inte hemma så jag fick snickra om receptet lite. Precis när jag står och rör smeten kommer jag på att mamma bakade liknande kakor när jag var liten som jag tror hette biokakor. De här kakorna blev stora, söta, feta och väldigt goda och det skulle kanske räcka om man gör dom i småbrödsformar med en chokladrullebit på , fast å andra sidan då vill man väl ha 2 .....
Jag ska ta med några och bjuda mina arbetskompisar på i morgon för det blev så många.



NOBLESSEKAKOR
300g smält smör
100g kokos
100g hackade nötter
5 dl havregryn
2 ägg
4dl socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vetemjöl
1 ask noblesse
en gnutta strössel

Slå smöret över kokos, havregryn och nötter och låt de svälla 15 minuter.
Rör i ägg, socker, vete och vanilj och klicka ut i formar.
Grädda i 200 grader i 12-14 minuter och lägg sedan en chokladplatta på varje kaka.
Lite strössel eller hackade nötter är fint på.


Pastasallad med grillad paprika och kronärtskocka

Pastasallad är lite ute nu tror jag men vem bryr sig?  Jag tycker att det är gott och passar perfekt till goda salamikorvar, skinka och tjälknöl och det är precis vad som hamnade på studentbuffén. Jag förberedde kvällen innan och lät, paprika, tomater, skockor och lök ligga i dressingen över natten. Det är såklart gott med små söta körsbärstomater i också men det hade jag i grönsalladen.




Pastasallad
4 dl okokt pasta
2 paprikor
1 burk kronärtskockshjärtan
200g fetaost
8-10 soltorkade tomater
1 rödlök
kalamataoliver, gröna oliver
2 nävar ruccola
Dressing:
saft och skal av 1 citron
1/2 dl olivolja
1 klyfta riven vitlök
1 dl hackade örter persilja, timjan, oregano, basilika
salt, peppar

Grilla paprikorna tills de är svarta, lägg i burk med lock, skala när de kallnat lite och skär i bitar.
Koka pastan och låt den kallna.
Dela "skockorna" i kvartar och blanda ihop grönsakerna med pastan.
Oliverna hade jag vid sidan om men det är godare om dom är med!
Slå dressingen över och låt salladen stå och gojsa till sig minst en halvtimme innan den ska ätas.
Lägg i ruccolan precis när ni ska äta.




GRÖNSALLAD MED SPARRIS
1 knippe sparris
röda och gula körsbärstomater
sockerärter
rädisor
krispsallad
en skvimp olivolja, salt och peppar

Bryt av nedre delen på sparrisen, dela den i bitar och koka i 2-5 minuter (jag kokar topparna minst)kyl den i tokkallt vatten direkt. Blanda ihop resten och njut!

INGEN BUFFÈ UTAN FRUKT! 
Men jag får snart något bryt på mango, vet inte hur många jag luktat på,  klämt och köpt som endera är för hårda och smakar terpentin eller mjuka med bruna fläckar på köttet grrrr........


Matjesröra på Leksandsknäcke

Den här röran tänkte jag ha som tilltugg innan studentbuffén var klar men vi var så många i köket så allt gick som en dans och blev klart samtidigt. Jag gillar sällskap i köket, mera!
Perfekt att ställa fram i en skål och brutna brödbitar att lägga röran på.
Ungefär det här rörde jag ihop men det är gott med både äpple och potatis i också men det hoppade jag över den här gången. Flera bloggare har skrivit om ett nytt Vikabröd med whiskysmak som kommer ut till midsommar, det tror jag på tillsammans med den här röran (trots att jag inte gillar whisky hm...!?)

Matjesröra
2 burkar matjessill (125gx2)
4 kokta ägg
1 rödlök
1,5 dl purjolök
1 burk röd stenbitsrom
2,5 dl creme fraiche 34%
1 dl hackad dill
salt, peppar




En skön dag har jag haft idag trots regn och rusk, träffat kompisar och fikat gott vid en öppen spis, myyyysigt.
Det bästa är att jag haft söndagskänsla hela dagen och att det bara är lördag.......

Glasstårta med jordgubbar och dajm

Hej och hå vilken dag! Först min skolavslutning i Haverö kyrka som var fin men så jobbig eftersom det var den sista forever......jag trodde att tårarna skulle vara slut eftersom dom sprutat rejält innan jag åkte( hittade inte mitt läppglans??!! här snackar vi I-landsproblem) men det var dom inte. ....Ruth som jobbat längst på skolan läste en helt fantastisk dikt så inget öga var torrt....... sång och spel av eleverna...kramar och blommor, ja ni fattar....
Efter kyrkan var det fest på skolgården och den hemliga överraskningen var TAKIDA som kom och spelade. Inte dåligt va?

Sedan var det dags att möta studenterna och vår sista student, jag gillar inte det här med sista.....



Det här blev en av tårtorna till Fridas student. Receptet hittade jag i "Familjens stora receptskatt" av Eva Ljunggren. Den påminner om tårtan från förra sommarens Buffé som alla lyckades med utom jag. Den fick vi äta i raketfart för den ville liksom simma iväg! Jag silade bort all vätska från mina frysta bär i år, man lär sig....

Marängbotten:
6 äggvitor
3 dl socker
200g mandel

Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum.
Hacka mandeln fint i matberedarenoch vänd ner den i äggviteskummet.
Häll smeten i en form med löstagbar kant och bakplåtspapper.
Grädda på nedersta falsen i 45 minuter och 175°.
Låt nu bottnen kallna.


Glass:
6 äggulor
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vispgrädde
1 påse dajmkulor
200g frysta jordgubbar

Vispa gulorna och sockret pösigt och rör i vaniljsockret.
Vispa grädden till ett lätt skum och vänd ner i äggsmeten.
Blanda nu dajmen i hälften av glassen och bred den över marängbottnen.
Sätt fatet i frysen.
Mixa jordgubbarna och blanda dom med resten av glassen.
Lägg in den att stelna lite i frysen så den inte rinner.
Bred jordgubbsglassen på dajmglassen då den stelnat.
Täck med folie och frys tårtan i ett dygn.
Ta fram den 30 minuter före servering.

Garnering:
färska jordgubbar
chokladplattor
citronmeliss
limeskal

Som ni ser blev det varken citronmeliss eller limeskal men tårtan slank ner ändå!
Lättsam och jättegod!




Nu har lugnet lagt sig i stugan och det blev en rolig kväll till slut. Jag bloggar vidare om maten och de andra tårtorna framöver. Just nu jobbar jag på att vara vaken för jag ska hämta studentfestgänget i Ånge klockan 3!

Filodegsrullar med ajvar, skinka och ost

Nu har filodegsproffset varit framme och gett sig på en otinad degrulle. Hur svårt kan det vara att lugna sig och vänta tills degen tinat ?! Resultatet blev  många små bitar istället för stora ark så tålamodet pep iväg och rullen åkte in i kylen, nytt försök senare. Då ska jag vika in kanterna till små paket också men trots att de blev fula så var det inget fel på smaken, osten som rann ut blev krispig och god. Jag smakade en och kastade snabbt de andra i frysen för de ska sparas till studentbuffén.



FILORULLAR 16 st
4 ark filodeg
kallrökt skinka
1,5 dl ajvar
1 dl hackad färsk oregano/timjan/basilika
salt, peppar
riven lagrad prästost eller den du gillar
smält smör

TINA DEGEN:)
Blanda ajvar med örtkryddor, salt och peppar.
Lägg degarken 2 och 2 och pensla smält smör emellan.
Dela i rutor, lägg på ajvar, skinka, ost och gör små rullar.
Grädda med skarven nedåt på bakplåtspapper i ca 10 minuter i 200°

Fläskpannkakor till söndagsmiddag!

När Lisa är hemma och får önska vad hon vill till middag och hon önskar fläskpannkaka då blir det fläskpannkaka!
Jag gjorde 3 formar, tripp,  trapp och trull med myyyycket fläsk i och gräddade alla 3 samtidigt i min varmluftsugn.

Jag gör bara alldeles vanlig pannkakssmet och ungefär det här rörde jag ihop :

FLÄSKPANNKAKOR
8 ägg
7 dl vetemjöl
14 dl mjölk
1,5 tsk salt (tror jag, smaka dig fram)
några nypor socker
smör till formen
9 hg rimmat fläsk

Rör ihop allt till en slät smet.
Stek fläsket i bitar i panna eller ugn.
Smörj formar, tippa i smet och lägg i fläskbitarna.
Grädda i 200° tills pannkakan är brun och bubblig i ca 40 minuter.

Nu ska min familj till Alby på bilbingo men jag hoppar över det trots att de vann förra helgen. Själv ska jag ladda batterierna (jag inte har), gå ut lite och kolla in hur planten mår i kylan.


Tomatsalsa och halloumitoast

I helgen har jag varit på spelträff i Önsta hos Åke Persson. Ullavännen kom hem från Ockelbo och vi spelade både fredag och lördag. Vi fick smaka Åkes omtalade älgköttsoppa på kvällen, typ 50 liter hade han kokat ihop och den var helt fantastiskt god. Jag tror att frun Inger varit med och rört i grytan också.......Klimp som jag haft på min "integillalista "har nu hoppat över till "gillalistan" . Det var klimp med mandelsmak precis som mormor gjorde när jag var liten och som jag inte gillade då. Kort från detta? Svårt det när kameran blev hemma.  (Jag har glömt så mycket den här helgen och är så vimsig nu så jag blir rädd för mig själv!)

Regnet öste ner på Nationaldagen så det blev inget spel på häst och vagn som det var tänkt. Hjälp vad kallt det var, jag skulle ha lyssnat på mamma som snackade om långkallsonger ?! Trots vädret så var det kul ändå, spelmän de spelar ändå!

Igår kväll var vi på fest hos Cilla och Kjell-Ove och det var kul och gott som vanligt,(möjligtvis att det skulle vara tidsbegränsning för vissa på karaoken, ha ha)

Det här bjöd dom på:
♥Tomatsalsa och halloumitoast
♥Grillad kotlettrad med fransk potatissallad, vinsås, grönsallad med basilika och marinerade bönor
♥Rabarberkaka och grädde (recept kommer senare)



Tomatsalsa och halloumitoast
8 tomater
1 rödlök
8 msk olivolja
2 msk vinäger
2klyfta vitlök
400 g halloumi
salt, peppar
8 brödskivor
ruccola/sallad

Kärna ur tomaterna och hacka dom och löken.
Blanda med vitlök, olja vinäger och kryddor.
Stek osten, värm brödet och "bygg mackan" och jag lovar att du inte blir besviken!


Pasta med skinka, ruccola och soltorkad tomat

Nu är jag på benen igen och har varit på jobbet idag, min korta dag så den räknas nästan inte men det var perfekt med en mjukstart. Jag är mest nervös för jobbet nu för jag vet inte var jag ska jobba nu när skolan och fritids stängs. Allt man gör med barnen nu är ju sista gången.....Jag borde ju läsa men innan jag fått högskolekompetens och läst klart är man väl pensionär!!  Men hur som helst äta ska man och jag har nyss lagat mat till Frida och mig och det blev lättast möjliga av det som fanns i kylen.


Olivoljan med chili och vitlök har jag fått i present och den var hur god som helst!



Pasta till mig och min tjej
Tagliatelle för 2
1,5 hg skinka
3 vårlökar
4 soltorkade tomater
1 näve ruccola
1/2 näve basilika
riven ost
vitlök och chiliolja
salt, svartpeppar

Koka pastan och under tiden fräser du skinka,  lök och tomater hastigt i en skvimp olja.
Slå av pastavattnet, lägg pastan i pannan och blanda i hackad ruccola/basilika och krydda.
Lägg upp på tallrikar direkt och strö över ost och god olivolja.
Mumselimums och gjort i en bums!

Potatissallad med sparris och en grönsallad med frukt och halloumi

Idag är jag hemma från jobbet med halsont och småfeber. Jag säger små därför att för normala människor är inte 37,6 någon feber men om jag säger att jag ser gubbar på väggarna om jag har 38 så förstår ni kanske (lågtempad typ ).
Igår kväll krånglade internet här så när jag skulle publicera alla inlägg ville inte datorn vara med men nu funkar det och jag trycker  på knappen!

Vi bjöd våra mammor på middag igår och det fick bli grillat i sommarvärmen. Svärmor stack åt oss köttet och det är en fin detalj när man ska grilla!
Marinaderna och såserna har jag redan skrivit om så här kommer kaninmaten!



Hittade den här salladen hos Tina. Jag glömde bara att rosta potatisen innan och dressingen blev inte riktigt lika men gott ändå. Den här ska jag nog göra till studentbuffe`n men då åker päran i ugnen först!


Potatissallad
1 kg potatis
1 knippe sparris
3 vårlökar
1 knippe rädisor
0,5 dl hackad persilja

Dressing
1 dl rapsolja
3 msk pressad citron
1/2 msk dijonsenap
en gnutta honung
salt och nymalen svartpeppar

Koka potatis och sparris (några minuter och kyl den sedan i kallt vatten, sparrisen alltså) och låt det svalna.
Dela vårlök, rädisor och sparris, banda allt och slå dressingen över.
Smaka av och krydda.




Sallad med ost, melon och nektariner
1 påse blandsallad (mache, mangold, ruccola)
1 cantaloupemelon
3 nektariner
250 g halloumiost

Osten grillade jag men det blir lika gott i stekpannan
Balsamicocreme är gott att ringla över men det glömde jag bort i grilloset!

Efterrätten var lättfixad, tre paket god coopglass kopierad av carte dór. Det blev såklart smaktest som inte dottern riktigt höll med om men sorry, majoriteten vann!

1:a Mascarponeglass med skogsbär och pistagenötter
2:a Stracciatella
3:a Dulche di leche

Marinader till grillat älgkött och vackra balgäster!

Marinader är alltid kul att röra ihop tycker jag och inget blir egentligen fel, recept är kanske onödigt ?! Torkade kryddor funkar fint om du inte har färska men ta mindre av dom såklart.

Marinad till ca 1 kilo älgfilé
1 dl olja
0,5 dl soya
2 tsk sambal
1 msk grillkrydda
1 msk ketchup
2 msk hackad oregano

Marinad till ca 1 kg kalvstek i skivor
1 dl olja
0,5 dl japansk soya
3 msk pressad citron
1 msk hackad rosmarin
1-2 tsk hot chilikrydda

Frida har varit på studentbal i helgenpå  Hussborgs herrgård och det var sååå fint så jag måste bara lägga ut några bilder fast de hamnar mitt i marinaden!



Frida och Olle i startgroparna hos familjen Larsson.



Olle, Frida, Annie och Andreas tillfixade och fina.
Tack Nina Lång som grejade frisyrerna, ja på tjejerna då!



 Larsa skjutsade i sin fina Cheva Impala (hoppas det stavas så?)



 Visst är dom tjusiga?

3 lätta såser till grillat



Här kommer såserna som vi åt till morsdagsmiddagen. Jag tyckte att dragonsåsen var godast och jag hackade i glanstagetes i den som smakar som dragon fast lite mildare. Creme fraiche brukar jag använda men nu testade jag med grädde och det blev lika bra fast något tunnare sås då.

AJVARSÅS
2,5 dl turkisk yoghurt /cremefraiche 
2-4 msk ajvar
tabasco
salt och peppar 

Rör ihop och smaka av, kan det bli lättare?

DRAGONSÅS
3 dl grädde/cremefraiche
1/2 -1 hönsbuljongtärning
1 msk dijonsenap
2 msk hackad dragon eller den örtkrydda du gillar

Låt såsen koka ihop i ca 5 minuter och sedan väljer du om du vill äta den varm eller kall.
Vi åt den kall och det passade perfekt!

TZATSIKI
3 dl turkisk yoghurt
1 liten gurka
1-2 klyftor  riven vitlök
salt och peppar

Ta bort kärnorna ur gurkan, riv den grovt, strö över salt och låt den ligga så i några minuter.
Krama ur gurkan allt du bara kan och rör ihop med resten.
Smaka av med salt och peppar och låt den stå och dra en stund.

RSS 2.0